3b51b4336d6ac584742202f1045a0d84
3b51b4336d6ac584742202f1045a0d84

Skaka: 6. april ovog puta slavimo u svojim srcima i u svojim domovima

05.04.2020.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka se video porukom obratio građanima povodom 5. aprila, Dana obilježavanja opsade Sarajeva 1992.-1995. godine i 6. aprila, Dana grada Sarajeva, poručivši kako je cijeli svijet, pa i grad Sarajevo, ponovo pod svojevrsnom opsadom i prijetnjom od pandemije, te ih pozvavši da ostanu kući.

Istakao je kako su oba datuma istinski pečat i simbol svjetskog mira, života i nesalomljivog sarajevskog duha.

“Ove godine u vanrednim okolnostima prvi put, zvanično, obilježavamo 5. april kao Dan opsade. Zbog pandemije koronavirusa bili smo primorani prilagoditi program trenutnim okolnostima. Jutros sam sa predsjedavajućim Gradskog vijeća Igorom Gavrićem položio ljiljane na Spomen obilježje, poštujući naredbe nadležnih tijela”, rekao je Skaka.

Međutim, naglasio je kako su dug i obaveza prema ovom gradu, prema žrtvama i braniteljima i prema građanima, koji su živjeli pod opsadom, jeste da uprkos svemu, dostojanstveno obilježi 1.425 dana opsade.

“Nikada ne smijemo izgubiti iz vida činjenicu da je Sarajevo preživjelo i pobijedilo najdužu i najtežu opsadu u historiji ratovanja, tokom koje je ubijeno više od 11.000 naših sugrađana, među kojima i 1.601 dijete. Danas kada je cijeli svijet pa i grad Sarajevo, ponovo, pod svojevrsnom opsadom i prijetnjom od pandemije, naš duh, naša snaga i naš opstanak, ponovo su pred velikim izazovom”, istakao je Skaka, te nastavio:

“Pozivam vas da uz jednaku odgovornost, strpljivost, duhovnu snagu i kreativnost, koja nas je krasila i tokom opsade, savladamo i ovu opasnost. Naš odgovor na ovu krizu i posljedice, koje će uslijediti, mora biti snažan, koordiniran i sistemski. Vaš doprinos toj borbi, poštovani sugrađani, opet je od vitalnog značaja. Na Dan grada Sarajeva 6. aprila, svake godine, slavimo slobodu, mir i život. I ovaj put ćemo to učiniti ali u svojim srcima i u svojim domovima. Pobjede koje glavni grad Bosne i Hercegovine obilježava 5. i 6. aprila, snažna su poruka cijelom svijetu, da se, i najteže krize i najveći izazovi mogu prevladati a da se sačuva dostojanstvo, ljudskost, multikultura i suživot. Sve ono što Sarajevo i jeste. Samo na tim temeljima možemo graditi budućnost”, poručio je Skaka, a svoju poruku ja zaključio riječima: “Građanima čestitam Dan grada Sarajeva sa porukom, ostanite kući”.

(N1/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss