c099a1b23688159a723180da125ff810
c099a1b23688159a723180da125ff810

Šeranić: Ničiji komfor nije iznad javnog zdravlja

05.04.2020.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) Alen Šeranić najavio je danas da će sve osobe iz karantina biti testirane na koronavirus, prije nego što napuste takve objekte, koji su formirani s ciljem zaštite javnog zdravlja građana.

Ukoliko se, kaže, pojavi potreba da se određena osoba testira tokom boravka u karantinu, to će biti urađeno, po procjeni zdravstvenih radnika koji se nalaze u tim objetima, u koji se smještaju osobe koje ulaze u RS sa nekog od bh. graničnih prijelaza, na teritoriji tog entiteta.

Šeranić je rekao da u karantinima nije komforno, jer su, kaže, svi građani izašli iz svog konfora pojavom koronavirusa.

– Komfor i interes pojedinca nikada neće biti stavljeni iznad zajednice i iznad javnog zdravlja. Ako se svi možemo ponašati odgovorno, onda očekujem i da osobe koje su u karantinu imaju razumijevanja i budu odgovorni s nama i izdrže tih 14 dana – rekao je resorni ministar.

Slaže se da nije lako biti ni u karantinu, kao i u kućnoj izolaciji, ali naglašava da su to obaveze koje se moraju izvršiti, zbog zdravlja.

– Očekujem da i ovaj april zajedno izdržimo kao što smo ponašali odgovorno svih ovih dana, što nam je omogućilo da imamo linearni rast epidemije i da nam se na klinikama ne nalaze nagurani pacijenti jedni na druge – upozorio je Šeranić.

Kazao je i da će se prema bh.putnicima iz Švedske, Danske, Norveške, koji će večeras stići na aerodrom u Sarajevu, a imaju prebivalište u RS, ponašati kao i prema svima drugima koji iz inostranstva dolaze u toj entitet u vrijeme epidemije koronavirusa.

Dodao je da su predstavnici Inspekcije i Civilne zaštita RS s tim u vezi u kontaktu sa kolegama u Federaciji BiH.

(Fena/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss