8751bceb0b88aa1634bcdf97d4252f14
8751bceb0b88aa1634bcdf97d4252f14

Gojaznost, krvni pritisak i dijabetes povećavaju zarazu

Virus korona je u Nju Orleansu (u odnosu na broj stanovnika) mnogo smrtonosniji nego u ostatku SAD, a ljekari navode da je razlog gojaznost i sa njom povezane bolesti.

Nju Orleans je jedno od prvih žarišta virusa korona u SAD. U tom gradu stopa smrtnosti dva puta je veća nego u Njujorku i četiri puta veća nego u Sijetlu.

Stanovnici Nju Orleansa pate od gojaznosti, dijabetesa i hipertenzije po stopama koje su više od nacionalnog prosjeka.

Skoro 97 odsto onih koji su umrli od korone u Luizijani imalo je neku prethodnu bolest.

Dijabetes je bio prisutan kod 40 odsto umrlih, 25 odsto umrlih bilo je predebelo, hroničnu bolest bubrega imalo je 23 odsto preminulih, a probleme sa srcem 21 odsto.

Nju Orleans, u kome je do sada umrlo više od 115 osoba, mogao bi biti nagovještaj onoga šta će se događati kad pandemija stigne punom snagom do drugih dijelova američkog juga i srednjeg zapada, koji isto imaju visoke stope gojaznosti, dijabetesa i visokog krvnog pritiska, navode američke tv mreže.

Bolnice javljaju o slučajevima u više generacija iste porodice – majke i kćeri, očevi i sinovi bivaju intubirani i stavljeni na respiratore na istim odjeljenjima intenzivne njege.

Zajedničko im je to da su gojazni ili da su prije zaraze patili od istih bolesti.

Statistika pokazuje da na području Nju Orleansa 39 odsto stanovnika pati od visokog krvnog pritiska, 36 odsto je gojazno, a 15 odsto ima dijabetes. To je u svakoj kategoriji za po pet odsto više nego što je nacionalni prosjek.

(Srna/Interview.ba)

Prethodna vijest

Izetbegović: 39 testiranih uposlenika KCUS-a negativno na korona virus

Naredna vijest

Sjeverna Mitrovica i Zvečan pod karantinom