9f0cd80f27b761c6f68518598d599d4c
9f0cd80f27b761c6f68518598d599d4c

Sandra Šahat: Treba da podržimo jedni druge, nismo krivi što smo bolesni

31.03.2020.

Djevojka Sandra Šahat iz Puračića jedna je od onih koja se ovih dana, kao i veliki broj ljudi u svijetu, bori sa koronavirusom. Trenutno je smještena na UKC Tuzla, a kaže da se osjeća koliko-toliko dobro, te da se nada da će sve biti u redu.

Ispričala je kako je saznala da je zaražena i šta je nakon toga doživljavala.

Priča da je radila na kruzeru u Americi, te da misli da je dobila koronavirus prilikom povratka kući, na jednom od aerodroma, jer kako kaže, prije nego što su krenuli kući, svi na kruzeru su bili testirani i bili su negativni.

– Nakon toga sam došla u Lukavac, u samoizolaciju. Pet dana kasnije dobila sam prve simptome koji su bili totalni gubitak ukusa i mirisa, što je bilo jako čudno. Idući dan je to bilo popraćeno jakim bolovima u kostima i mišićima. Odmah sam nazvala epidemiološku službu da se prijavim. Oni su odmah reagovali i testirali me, nakon čega su ustanovili da sam pozitivna na Covid -19 – priča Sandra Šahat.

Napominje da je nedugo nakon toga, kada je objavljeno da je jedna osoba iz Lukavca zaražena, počela da dobiva prijetnje, „jer mjesto je malo i svi se znaju“.

Kaže da prijetnje nije dobijala samo ona nego i njena porodica, te da nisu mogli ući u prodavnicu da nešto kupe.

– Ja sam dobivala pozive s prijetnjama da, ako izađem na ulicu da će mi se strašne stvari desiti. Ne razumijem, jer ako sam bila u izolaciji devet dana, zašto bih izašla nakon što sam saznala da sam pozitivna na koronavirus. Poručila bih ljudima da mi nismo krivi što smo bolesni i da u ovakvim situacijama treba da podržimo jedni druge, a ne da stigmatiziramo. Definitivno, ljudskost je nestala u nama – kaže Šahat.

Preporučila je ljudima da obrate pažnju na simptome koje je navela, napominjući da ona nije imala glavni simptom – temperaturu ili kašalj. Kaže da joj se kašalj pojavio tek prije dva dana.

Trenutno je u UKC Tuzla, gdje se bori sa ovom bolešću, ali i nerazumijevanjem pojedinih ljudi. 

(Fena/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss