Grčka studija: Virus se manje prenosi u zemljama sa visokim temperaturama

Iako su do sada podaci u vezi uticaja temperature na širenje virusa korona različiti, izgleda da je najnovije istraživanje u Grčkoj pokazalo da se virus manje prenosi u zemljama sa visokim temperaturama.

Studiju su sproveli Plućna klinika Univerziteta u Tesaliji, sa pulmologom Konstantinosom Jurgulianisom kao koordinatorom i Uranijom Kociu kao glavnim istraživacem, a u saradnji sa Centrom za interdisciplinarna istraživanja Nacionalnog tehničkog univerziteta u Atini Mecovo i Odjeljenjem za poslovnu administraciju Univerziteta u Patrasu.

“Utvrdili smo jasan uticaj temperature na brzinu širenja bolesti, jer zemlje sa nižim temperaturama i naročito sa prosječnom temperaturom od 0-18 Celzijusovih stepeni imaju bržu pojavu novih slučajeva COVID-19 dnevno i veći ukupan broj potvrđenih slučajeva u poređenju sa zemljama sa višim prosečnim temperaturama”, rekao je Jurgulianis za ANU.

“Prema našoj analizi, čini se da uticaj temperature ne zavisi od vremena izbijanja epidemije i gustine naseljenosti”, rekao je on i dodao da svakako konačan broj slučajeva značajno zavisi od mjera preduzetih na sprečavanju širenja virusa, kao i od sistema za evidentiranje u zemlji.

Mnoge studije, naveo je profesor, sugerišu da hladnoća pomaže preživljavanju i širenju virusa korona.

“Glavni faktori koji podupiru teoriju uticaja godišnjih doba u širenju virusnih epidemija su povećanje sinhronosti koja povećava prenos, ranjivosti ljudskog tela i stabilnosti virusnih čestica u okruženju tokom zimskih mjeseci”, naveo je.

Prethodne studije su pokazale da na višim temperaturama opada period preživljavanja virusa korona koji su izazvali epidemije MERS i SARS-CoV.

(Nezavisne.com/Interview.ba)

Prethodna vijest

Sandra Šahat: Treba da podržimo jedni druge, nismo krivi što smo bolesni

Naredna vijest

Solak: Značajno podignuta svijest građana u poštivanju naredbi