Kulić: Nije se mogla ustanoviti epidemiološka veza preminule pacijentice sa Ilidže

25.03.2020.

Direktor JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo Mehmed Kulić govorio je danas o pacijentici sa Ilidže koja je sinoć preminula, te se naknadno ustanovilo da je bila zaražena koronavirusom.

-Imala je terapiju za respiratorne smetnje. Međutim, u nekoliko navrata, provjerili smo, nije se mogla ustanoviti epidemiološka veza sa nekim ko dolazi iz ugroženih područja niti bliskog kontakta – rekao je on.

Dodao je da veza nije mogla biti pronađena ni u više posjeta pacijentice, te da su mogući ovakvi slučajevi.

Napomenuo je kako timovi domova zdravlja sada imaju zadatak da idu po kućama, gdje je inicirano testiranje, kako bi se krenulo u savladavanje ove situacije.

Ministrica komunalne privrede i infrastrukture KS Nihada Glamoč rekla je kako je počela zaštitne opreme i zaštitnih maski za najugroženije.-  Štabovi Crvenog križa su pojačali aktivnosti na isporuci toplih obroka i paketa. U naredna dva dana krećemo i sa obilaskom naših sugrađana iznad 65 godina – dodala je ona.

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom (COVID 2019) Aida Pilav kazala je slučajem preminule pacijentice otvoren još jedan klaster u privatnoj kompaniji koju je MUP KS-a zatvorio, te da sada u ovom kantonu postoji četiri do pet klastera.

Iznijela je i podatak da se trenutno 1.633 osobe nalaze u samoizolaciji, te kako će se uskoro elektronski povezati institucije da bi se vodio registar testiranih i onih u izolaciji.

Također, rekla je i kako je sklopljen ugovor sa privatnim labaratorijama kako bi se vršilo testiranje češće.

(Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss