Lijep gest iz Trebinja: Uposlenici centra za djecu s poteškoćama sašili 400 maski za građane

Uposlenici Servis centra za porodice djece i osoba s poteškoćama u razvoju iz Trebinja sašili su više od 400 maski za svoje sugrađane, a u naredna dva dana isporučit će dodatnih 300 maski.

Centar je prvobitno proizveo maske za svoje članove i njihove porodice, da bi potom ostatak maski proslijedio Kriznom štabu koji dalje koordinira raspodjelu maski. Reakcije sugrađana su veoma pozitivne da čak i policajci na kontrolnim punktovima nose maske koje su oni proizveli.

– Nada se da će ova situacija dodatno zbližiti ljude, ali i podići svijest o potrebama djece i omladine s poteškoćama u razvoju, ali i njihovih roditelja. Dok god je ovakva situacija kod nas nema radnog vremena, ni za roditelje ni za djecu s poteškoćama. Mi najbolje znamo kako je kada vam treba pomoć i ponosni smo što danas možemo vratiti dio podrške i pomoći zajednici – saopćila je direktorica Centra Vesna Miljanović. 

Iako u Trebinju još nije evidentiran nijedan potvrđen slučaj koronavirusom, korisnici Centra su uglavnom u izolaciji, jer je riječ o ranjivim kategorijama. Pored proizvodnje maski, pruža se i psihološka podrška putem telefona.

Servis centar djeluje pri Udruženju roditelja, djece i omladine sa posebnim potrebama “Sunce nam je zajedničko”, a USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama podržava rad Servis centra.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Kulić: Nije se mogla ustanoviti epidemiološka veza preminule pacijentice sa Ilidže

Naredna vijest

Direktor “Klasa” Brković: Nema bojazni od gladi, zaliha pšenice ima dovoljno