U Kantonu Sarajevo nema oboljelih, apel građanima da poštuju mjere

19.03.2020.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo ističu da testova za virus korona zasad ima dovoljno te da na području Kantona Sarajevo još nije registrovan nijedan oboljeli od virusa korona.

“Apelujem na građane da se pridržavaju preporuka i naredbi, sve je sad do nas, zasad ima dovoljno testova, kažem zasada, jer ne znamo kako će se situacija odvijati”, kazala je Aida Pilav, šef Kriznog štaba Kantona Sarajevo.

Mario Nenadić, premijer KS, kazao je danas na upit novinara da li se kriju informacije o zaraženim u KS i kako je moguće da u tako velikom gradu nema zaraženih, da takve informacije ne smiju biti sakrivene od javnosti.

 

“U Sarajevu nema registrovanih, što ne znači da ne postoje zaraženi, a da nisu testirani”, kazao je Nenadić.

 

 

Iz Civilnog štaba FCUZ apeluju na građane da se ne okupljaju u parkovima, naročito sa djecom, te da se, i ako izađu, drže podalje od većih skupova – ništa više od pet osoba.

 

U Kantonu Sarajevo se u samoizolaciji trenutno nalazi 611 osoba.

 

Fahrudin Solak, šef Kriznog štaba FCUZ, kazao je da je posjeta tržnim centrima, odnosno prodavnicama hrane i higijenskih potrepština u KS spala sa 10.000 posjetitelja na 1.000 dnevno, ali da će se, ukoliko bude potrebe, mjere pooštriti.

 

Iz Službe za odnose s javnošću međunarodnog aerodroma Sarajevo ističu da je većina avio-kompanija reducirala letove iz Sarajevu i prema ovom gradu kao prevenciju širenja virusa korona, dok su neke u potpunosti otkazale letove za naredni period.

(Nezavisne.com/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss