ad8d3e1820b2e23bc7f4a983a6fad799
ad8d3e1820b2e23bc7f4a983a6fad799

Radončić: Državni zatvor može se iskoristiti za izolaciju i smještaj oboljelih

17.03.2020.

Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine i šef Koordinacionog tijela za zaštitu i spašavanje gostujući na N1 poručio je da prvi talas korona virusa tek dolazi do BiH, te da su institucije imale više vremena da se pripreme od nekih drugih zemalja, te krizu izazvanu ovom pandemijom – dočekaju spremnije.

“Deblokirali smo Vijeće ministara na virusu. Počeli su da rade. Imali smo situaciju gdje sam morao narediti Graničnoj policiji da pooštri režim, zabranili smo ulazak pojedinim, sada smo, nakon što smo momački nosili teret, svi su počeli da reaguju. Imamo situaciju da se vidi veliki entuzijazam da se pobijemo s ovom krizom”, poručio je ministar Radončić.

On je napomenuo da je prvi put u historiji Bosne i Hercegovine proglašeno stanje prirodne i druge nesreće, čime je pokazano da je Bosna i Hercegovina državni organizam – što je prema njegovim riječima, iznimno bitno.

 

“Ovo tijelo ima koordinirajuću i naredbodavnu funkciju. Moramo djelovati da cijela BiH ima jedinstvene mjere koje donosi medicinska sturka”, poručio je Radončić.

 

“Molim pojedine ljude da se ne bave politikom. Ne treba meni šef Civilnog štaba da govori šta da radim, a mi smo to već uradili. Koordinaciono tijelo je tu. Znamo šta i kako radi. Iskoristimo sve mogućnosti. Predsjedništvo BiH je djelovalo odgovorno, zaključcima smo dali državni kišobran”, poručio je.

 

Fahrudin Radončić je kazao da BiH kao država neke ljude mora krivično goniti.

 

“Ako čovjek ima sidu – namjerno sije bolest, može dobiti do 10 godina zatvora. Ako je neko kontaminiran, može širiti zarazu. Apelujem ljude, danas je u Italiji umrlo 300 ljudi, smrt može doći u BiH. Otpor građana nije birokratija nego ponašanje građana. Poenta je da se kriza odgodi”, kazao je Fahrudin Radončić.

 

Podsjetio je Radončić da je najveći problem raslojenost BiH, ali da u ovom momentu ne treba ni pominjati politiku – jer se borimo za živote.

 

Podsjetio je Radončić da Graničnoj policiji treba medicinske opreme, i podsjetio na obavezan karantin svim državljanima BiH koji dolaze u zemlju.

 

Do njega je proteklih dana došlo i nekoliko odličnih ideja, kako je istakao.

 

“Emir Solaković nudi svoju kompletnu kliniku od 3.000 kvadrata. Privatna ustanova. Od KCUS-a, Sebije Izetbegović smo dobili ideju da državni zatvor koji nije useljen, možda možemo iskoristiti za smještaj oboljelih i izolaciju. Moramo imati rezervne opcije za 200 – 300 kreveta”, kazao je Radončić.

 

Rekao je Radončić da Hrvatska mnogo pomaže Bosni i Hercegovini, jer je glavni koridor za prelaz roba. Bankarski resursi su stabilni kazao je, a starijim građanima je poručio da budu kući – jer je to mnogo bolja opcija nego da ih izgubimo.

 

Uskoro snimak kompletnog gostovanja.

(N1/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss