bb39e55e143a858145ad776f24d8603b
bb39e55e143a858145ad776f24d8603b

Premijer Giuseppe Conte proglasio Italiju “zaštićenom zonom” zbog korona virusa

Premijer Italije Giuseppe Conte proglasio je cijelu Italiju “zaštićenom zonom”, te pozvao u ponedjeljak sve građane i građanke da izbjegavaju putovanja zemljom, kako bi se zaustavila epidemija koronavirusa i naredio “zabranu okupljanja”.

Potpisat ću odredbu koju mogu svesti na ‘Ostanite doma’. Neće više biti ‘crvene zone na poluotoku’. Cijela Italija će postati zaštićena zona – istaknuo je na dramatičnoj konferenciji za novinare u sjedištu vlade.

Talijani će od utorka moći putovati samo na posao, te zbog medicinskih ili nekih drugih hitnih razloga, budući da mjere poduzete prije dva dana više nisu dovoljne, rekao je Conte.

Više nema vremena za gubljenje. Podaci nam govore da bilježimo veliki rast slučajeva zaraze, hospitaliziranih na intenzivnoj njezi i nažalost umrlih. Moramo promijeniti navike i to sada. Odlučio sam odmah poduzeti još strože i jače mjere – upozorio je.

Te nove drakonske mjere, koje premijer nije dodatno pojasnio, bit će precizirane u odredbi koja će stupiti na snagu u utorak u cijeloj Italiji, drugoj koronavirusom najzahvaćenijoj zemlji iza Kine s više od 9000 slučajeva od kojih je 463 umrlo.

Mjere ne predviđaju ograničenja u javnom prijevozu, kako bi se jamčila gospodarska aktivnost i omogućio odlazak na posao, rekao je premijer Conte.

Ranije je bilo predviđeno da škole i fakulteti ostanu zatvoreni do 15. ožujka, što je sada produženo do 3. travnja.

Talijanski premijer je također naredio otkazivanje utakmica nogometnog prvenstva, kao i druge sportske događaje.

(Interview.ba, N1)

Prethodna vijest

Poznata imena uhapšenih dilera

Naredna vijest

Preminuo glumac Desimir Stanojević