Dunja Mijatović: Julian Assange ne treba da bude izručen SAD-u

20.02.2020.

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange ne treba da bude izručen SAD jer bi to imalo strašan efekat na slobodu medija, izjavila je komesarka Savjeta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović.

Ona je rekla da je slučaj Assangea pokrenuo pitanja o zaštiti ljudi koji objave povjerljive informacije od javnog interesa koje otkrivaju kršenje ljudskih prava.

Mijatović je upozorila da su opširne i nejasne prirode optužbi protiv Assangea, kao i prekršaji navedeni u optužnici, problematični, jer se mnogi od njih tiču aktivnosti u srži istraživačkog novinarstva u Evropi i šire.

“Stoga, dozvoljavanje izručenje Juliana Assangea na toj osnovi će imati strašan efekat na slobodu medija i moglo bi na kraju omesti medije da ispunjavaju svoj zadatak kao dobavljači informacija i kao neko ko nadgleda demokratska društva”, istakla je Mijatović.

Komesarka Savjeta Evrope izrazila je i zabrinutost zbog uslova pritvora u SAD, kao i zbog kazne koja bi mogla biti izrečena Assangeu, jer bi u slučaju da bude osuđen mogao provesti nekoliko decenija u zatvoru.

Assange se nalazi u zatvoru u Londonu, gdje će sljedeće sedmice početi saslušanje o izručenju.

SAD žele da sude Assangeu zbog zavjere da se hakuju vladini računari i zbog kršenja zakona o špijuniranju.

(Srna/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss