ec03129c14016018a4eec465c68fadc8
ec03129c14016018a4eec465c68fadc8

Za 10 godina broj turista u BiH povećan više od milion

10.02.2020.

U 2019. godini turisti su u Bosni i Hercegovini ostvarili 1.640.717 posjeta i 3.371.322 noćenja, dok su 2009. godine – prije 10 godina Bosnu i Hercegovinu posjetila 572.634 turista koja su ostvarila te godine 1.268.173 noćenja.

Kako navode iz Vanjskotrgovinske komore BiH turistički sektor u Bosni i Hercegovini predstavlja jedan od sektora koji pokazuju brzi rast  –  povećanje od 10 posto broja turista na godišnjem nivou.

– BiH posjeduje impresivne mogućnosti za razvoj turizma i resurse kojih ima u izobilju, a koje je potrebno unapređivati i koristiti racionalno. Velika prirodna bogatstva zemlje daju joj jasnu konkurentnu prednost u sektoru ekoturizma. Ta kombinacija, kao i činjenica da je 65 posto stanovništva ruralnog tipa, predstavlja potencijal BiH da postane vodeća ekoturistička destinacija u regionu. Planinski predjeli, bogatstvo rijekama, kao i nacionalni parkovi i parkovi prirode te bogata kulturno – povijesna baština predstavljaju potencijale za razvoj različitih oblika turizma u BiH – rečeno je Feni u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Međutim, u VTKBiH upozoravaju kako je osnovni problem BH turizma nedostatak strategije razvoja, te sve što se i radi, radi se stihijski.

U Republici Srpskoj je stanje s promocijom uvjetno rečeno zadovoljavajuće, obzirom da postoji Turistička organizacija RS, krovno tijelo zaduženo za promociju turističke ponude, dok je u Federaciji BiH stanje s promocijom zabrinjavajuće, ocjenjuju u VTKBiH.

Nepostojanje turističke zajednice, te neusvajanje turističke strategije razvoja, na federalnom nivou uvelike predstavlja problem u funkcioniranju i turističkoj promociji zemlje.

Ključ uspjeha u turizmu su, kako ističu,  pozitivna priča i “neumorna” promocija turističke ponude BiH jer se samo pozitivnim pričama o Bosni i Hercegovini i njenim ljepotama može promijeniti negativan imidž o BiH.

Sektor turizma, u poređenju sa drugim sektorima, je glavni učesnik u državnoj ekonomiji BiH. Prednosti za taj sektor nastaju kao rezultat izdataka koji proizvedu strani turisti, čime navedeni sektor učestvuje u državnoj ekonomiji BiH na mnogo direktnih i indirektih načina kao što su:  kreiranje prihoda u stranoj valuti; stvaranje radnih mjesta; značajan uticaj na regionalnu ekonomsku aktivnost; atraktivan je za mala i srednja preduzeća te shodno time može i poticati ekonomsko preduzetništvo; stvara jake veze sa drugim sektorima unutar same ekonomije; predstavlja značajan potencijal za širenje i povećanje vrijednosti i koristi i itd.

Turistički sektor u BiH direktno podupire oko  35.000 radnih mjesta u državi.

Kako naglašavaju u  VTKBiH cilj svih aktera u turizmu je da nastoje da povećaju svoju ponudu te da produže ostanak stranih turista u BiH.

Prema istraživanjima stručnjaka iz oblasti turizma postoji više prepreka koje nepovoljno utiču na razvoj turizma. To se prije svega odnosi na političku i sigurnosnu situaciju zemlje, nerazvijenu saobraćajnu infrastrukturu, nepovoljnu poreznu politiku.

Razvoj turizma podrazumijeva velika investiciona ulaganja, a time i brže zapošljavanje. Boljim organizovanjem Bosna i Hercegovina bi zasigurno postala atraktivnije mjesto za ulagače.

Prijedlozi privrednika iz turizma kao i investitora su kako bi podigli turističku djelatnost na veći nivo da je neophodno modifikovati određene zakonske akte te razmotriti ukidanje PDV-a  na turističke usluge ili uvesti diferenciranu stopu, odnosno bitno reducirati njegov iznos za usluge u turizmu, zbog iznimnog značaja ubrzanog razvoja ovog sektora za BiH.

Oni se pozivaju na iskustva iz susjedstva, prije svega, Hrvatske gdje je smanjenje stope PDV-a povećalo prihode u turističkoj djelatnosti. Jedan od prijedloga stranih investitora je da se turističke usluge koje se izvoze drukčije oporezuju jer postojeći način čini ovaj sektor manje konkurentnim s obzirom na to da su usluge skuplje.

 – Također, evidentno je da u zadnjih nekoliko godina, BiH bilježi  povećanje dolazaka turista iz daleko istočnih zemalja, te se u tom smislu nadamo da će i ova trenutna zdravstvena kriza biti vrlo brzo sanirana, jer turizam je jedna od najosjetljivijih grana na koju utiču sve promjene – navode iz VTKBiH.

Prema podacima Svjetske turističke organizacije – UNWTO učešće svjetskog turizma u bruto društvenom proizvodu (BDP) je 10 posto dok je svaki jedanaesti zaposleni angažiran u sektoru turizma i usluga. Prognoze UNWTO je da će  broj turista do 2030. godine dostići cifru do 1,8 milijardi turista. Ti podaci pokazuju da, uprkos geopolitičkim, prirodnim i ekonomskim izazovima, turizam konstantno ima pozitivan trend koji doprinosti ekonomskom razvoju i zapošljavanju.

Pročitajte još: 

Pogledajte popis dobitnika Oscara

(Vijesti.ba/Interview.ba)

 
Idi naVrh

Don't Miss