8e3f641db614daccf242d57963addbd1
8e3f641db614daccf242d57963addbd1

Orban za ubrzanje pregovora EU-a i Srbije

10.02.2020.

Mađarski premijer Viktor Orban se tijekom posjeta njemačkoj kancelarki Angeli Merkel u ponedjeljak snažno založio za ubrzanje pristupnih pregovora između Srbije i Europske unije.

“Razgovori sa Srbijom moraju biti ubrzani i okončani. Samo tako se može postići stabilizacija Zapadnog Balkana“, rekao je Orban na konferenciji za novinare uoči razgovora s njemačkom Merkel u Berlinu.

Dvoje čelnika su se založili za to da se na samitu EU-a u ožujku omogući početak pristupnih pregovora Sjevernoj Makedoniji i Albaniji.

Merkel je pohvalila gospodarski razvoj Mađarske i razvoj njemačko-mađarskih ekonomskih odnosa.

“Gospodarski razvoj se, posebice u Mađarskoj, dogodio vrlo, vrlo dobro. A ja mislim da je to i zbog Europske unije“, rekla je Merkel.

Naglasila je kako Mađarska spada u one zemlje koje su se unatoč teškim početnim uvjetima gospodarski razvile u vrlo dobrom smjeru.

“Za to su zaslužne pametne investicije uz istodobni razvoj gospodarstva”, rekla je Merkel koja je napomenula kako je njemačko i mađarsko gospodarstvo “tijesno povezano“.

Merkel i Orban na konferenciji nisu govorili o političkim odnosima dviju država koji su već godinama napeti zbog različitih stajališta o izbjegličkoj krizi i njemačkih kritika Orbanovih politika koje po mišljenju Berlina potkopavaju vladavinu prava u Mađarskoj.

(N1/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss