869bd18b634d34a252a966692ab960c3
869bd18b634d34a252a966692ab960c3

Bregu: RCC cijeni posvećenost Turske regionalnoj saradnji

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu danas je u Ankari održala sastanak sa ministrom vanjskih poslova Turske Mevlütom Çavuşoğluom na kojem je istaknuto da Vijeće cijeni dugogodišnju posvećenost Turske regionalnoj saradnji, što će se nastaviti ovog ljeta kada Turska od Kosova preuzima predsjedavanje Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Tokom predsjedavanja, Vijeće će predstaviti viziju socio-ekonomskog razvoja regiona nakon 2020. godine, odnosno strategiju Jugoistočna Evropa do 2030. godine koja je trenutno u fazi izrade uz smjernice učesnika procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

– Suština regionalne saradnje i jeste u iznalaženju zajedničkih rješenja za zajedničke izazove – rekla je Bregu na sastanku koji je upriličen uoči posjete ministra Çavuşoğlua Balkanu, koja počinje u Crnoj Gori, a nastavlja se u Albaniji.

Çavuşoğlu je rekao da će saradnja sa Vijećem na projektima regionalne saradnje u budućnosti biti još intenzivnija, naročito tokom predsjedavanja Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi. 

Tokom službene posjete Ankari predviđeno je da se generalna sekretarka sastane i sa predstavnicima Delegacije Evropske unije u Turskoj sa kojima će razgovarati o regionalnoj saradnji, proširenju Evropske unije, novoj metodologiji proširenja usvojenoj prošle sedmice, kao i o projektima i inicijativama Evropske unije u regionu, saopćeno je iz Sekretarijata Vijeća za regionalnu saradnju. 

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

Orban za ubrzanje pregovora EU-a i Srbije

Naredna vijest

PDA: Podržat ćemo samo zajedničkog kandidata za načelnika koji živi u Srebrenici