(FOTO) Počeo je 8. festival queer filma Merlinka

06.02.2020.

Osmi festival queer filma Merlinka počeo je večeras u Meeting pointu. Kakav je program i šta građani i građanke mogu očekivati od ovogodišnjeg Festivala pitali smo Vladanu Vasić, braniteljicu LGBT prava i jednu od organizatorica.

– Program je filmski i zabavni. Filmski dio programa odvija se u kinu Meeting Point, a zabavni program je u petak i subotu i odvija se u klubu Jazbina u Sarajevu. Građani mogu očekivati nagrađivani qeer film „Portret dame u plamenu“, mogu očekivati dva domaća filma od kojih je jedan u subotu o Prvoj bosanskohercegovačkoj povorci i nakon toga diskusiju o samoj povorci. Mogu očekivati nastup bosanskohercegovačke „queer kraljice“. I za kraj nastup benda Butch Casity koji vjerujem da ne moram predstavljati- rekla ke Vasić.

Istakla je kako su sigurnosne mjere sve manje iz godine u godinu, ali da je policija ipak tu u slučaju nepredviđenih situacija.

 -ljude pretresaju. Dolaze i oni koji nisu u LGBTIQ zajednici. Nadamo se da idemo ka festivalu bez osiguranje – rekla je Vasić.

Vasić ističe da se Merlinka održava zbog toga što je to najbolji način da se prenese poruka građanima i građankama o važnosti prava osoba LGBTIQ.

– Umjetnost za razliku od drugih naših aktivističkih djelovanja ima bolji način da prenese poruku građanima. Ljudi vide scene na ekranu, na pozornicu prepoznaju sebe i prepoznaju ono što je isto u njima i drugima i drugačijem. To ne dobijate kada gledate aktiviste koje zagovaraju za zakone. To sve djeluje nekako daleko. Ovo su svakodnevne situacije, vi gledate kako društvo reaguje na drugog i drugačijeg, na isti način kako djeluje na vas – rekla je Vasic.

Ovogodisnja poruka Merlinke je: “Queer umjetnost je bosanskohercegovačka i queer umjetnost doprinosi kulturi u Bosni i Hercegovini”.

(Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss