Završena sjednica Predstavničkog doma PSBiH

04.02.2020.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržali su nekoliko zakonskih rješenja u drugom krugu glasanja o kojima nije postignuta saglasnost unutar Kolegija.

U pitanju su izmjene Zakona o finansiranju institucija, Zakona o patentu i Zakona o Sudskoj policiji Bosne i Hercegovini, sva tri su prijedlog Vijeća ministara i sva tri su usvojena u prvom čitanju.

Nije bilo dovoljno entitetske većine iz Republike Srpske za podršku izmjenama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH koje je predložio poslanik Demokratske fronte (DF) Zlatan Begić.

U drugom krugu glasanja usvojene su izmjene Krivičnog zakona BiH kojeg su predložili poslanici Saša Magazinović (SDP), Jasmin Emrić (A-SDA) i Šemsudin Mehmedović (SDA) po skraćenom postupku, a te izmjene trebaju osigurati efikasnije postupanje i procesuiranje djela terorizma u BiH kao i efikasniju međunarodno krivično-pravnu saradnju s drugim zemljama.

Poslanici su prihvatili negativno mišljenje nadležne komisije kada su u pitanju izmjene Zakona o putnim ispravama koje je predložio samostalni poslanik Damir Arnaut čime je zakon odbijen, dok je Ustavnopravnoj komisiji vraćen Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o državnoj službi u bh. institucijama istog predlagača.

Podržan je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sistemu državne pomoći u prvom čitanju čiji je predlagač Vijeće ministara.

Poslanici su podržali godišnje izvještaje iz oblasti poljoprivrede, ishrane i ruralnog razvoja za 2017. i 2018. godinu te Izvještaj o pregledanom stanju finansijskog poslovanja političkih stranaka u 2016. i 2017. godini kao i Izvještaj Agencije za poštanski saobraćaj.

Kada je u pitanju Izvještaj o radu Ureda za razmatranje žalbi BiH on nije dobio potrebnu podršku poslanika kao ni Izvještaj o radu Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije BiH oba za 2018. godinu, ali su podršku dobili godišnji izvještaji Centralne banke BiH te je k znanju primljena Informacija o stanju javne zaduženosti.

Podršku nije dobio Prijedlog odluke o imenovanju članova Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, koja je bila sporna poslanicima jer je u njeno članstvo predložen Nikola Špirić (SNSD) iz Doma naroda, a koji je na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država zbog informacija o tome da je “uključen u javnu korupciju”.

Data je saglasnost i na nekoliko međunarodnih ugovora, čime je okončana današnja sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

(N1/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss