Provjerite da li vam neko ulazi na Facebook

Čak se i opreznijima među nama može dogoditi da im neko upadne u korisnički profil na najvećoj društvenoj mreži svijeta. Otkrijte kako možete provjeriti je li se to dogodilo i vama.

Ovo je pregled načina kako možete ustanoviti ima li još neko osim vas pristup vašem korisničkom računu na Facebooku.

Provjerite popis logiranja na Facebook

Facebook prati sve uređaje koje koristite kako biste se ulogirali u vaš korisnički račun. Ne samo što možete pogledati popis logiranja kako biste provjerili ima li na njemu nešto što ne prepoznajete, već možete namjestiti slanje obavijesti u situacijama kad se u vaš korisnički račun neko logira s neubičajenog uređaja ili web preglednika.

Logirajte se u vaš korisnički račun, kliknite na strelicu u gornjem desnom kutu zaslona i iz izbornika odaberite Settings. Zatim na lijevoj strani kliknite na Security and Login. Skrolajte dolje, kliknite na Setting up extra security pa na Get alerts about unrecognized logins i zatim na Edit. Možete zatražiti slanje obavijesti smartfonom, e-poštom ili oboje. Odaberite što vam odgovara i kliknite Save Changes. Imajte na umu kako ovaj postupak neće blokirati pokušaje logiranja već vas samo o njima obavijestiti.

Pregledajte lokacije logiranja

Provjerite gdje sve imate otvoren Facebook, kao i povijest nedavnih aktivnosti. Logirajte se u vaš korisnički račun, kliknite na strjelicu u gornjem desnom kutu zaslona i iz izbornika odaberite Settings. Zatim na lijevoj strani kliknite na Security and Login i skrolajte do Where you’re logged in. Kliknite na tu opciju. Dobit ćete pregled gdje sve trenutno imate otvoren Facebook te popis nedavnih aktivnosti. Uz svaku stavku bit će naznačena vrsta uređaja, lokacija i datum.

Šta ako vidite nešto što ne prepoznajete? Kliknite na tri tačkice uz naziv stavke i odaberite Not You pa Secure Account te slijedite upute. Poželite li zatvoriti sve što je otvoreno odjednom, odaberite pri dnu popisa Log out of all sessions. Učinite li to, dobra je ideja odmah promijeniti lozinku i uključiti dvostupanjsku provjeru.

Kako ćete znati je li neko hakirao vaš korisnički račun na Facebooku?

Hakeri ne moraju znati vaše korisničko ime i lozinku kako bi upali u vaš račun na Facebooku. Dovoljno je, primjerice, da ste ostali slučajno logirani na tuđem računalu. Evo što u tom slučaju trebate provjeriti:

Jesu li vaši  podaci (ime, datum rođenja, lokacija, poslodavac i tome slično) bili mijenjani?
Jeste li se povezali s ljudima koje ne poznajete?
Jesu li drugi ljudi primili od vas poruke koje niste poslali?
Jesu li se na vašem vremenskom slijedu počele pojavljivati neobične poruke?

Ako je odgovor na bar neka od ovih pitanja pozitivan, neko drugi koristi vaš korisnički račun na Facebooku mimo vas.

Upogonite alate za provjeru

Jedan od alata pomoću kojeg možete provjeriti je li neko upao u vaš račun na Facebooku je Have I Been Pwned. Unesite li e-mail adresu ili korisničko ime, to će web odredište pročešljati bazu podataka poznatih hakiranja. Pronađe li nešto, obavijestit će vas koji su korisnički računi provaljeni i odakle je provala krenula.

Odmah obavijestite Facebook

Ustanovite li kako je neko zaista hakirao vaš korisnički račun, nemojte čekati već odmah o tome obavijesite Facebook. Ta društvena mreža ima zaseban alat namijenjen upravo tome. Otvorite adresu facebook.com/hacked i recite im zašto mislite da ste hakirani. Na raspolaganju su četiri opcije:

I saw a post, message or event on my account that I didn’t create.
Someone else got into my account without my permission.
I found an account which uses my name or photos.
People can see things on my account that I thought were private.

Samo će prve dvije pokrenuti daljnji sigurnosni postupak, dok će preostale dvije vas odvesti na stranice s informacijama o privatnosti i plagijarizmu.

Pročitajte još: 

Hrvatska: Avion zbog smrti putnika prisilno sletio u Dubrovnik

 
Prethodna vijest

Hrvatska: Avion zbog smrti putnika prisilno sletio u Dubrovnik

Naredna vijest

Spajanjem kompanija LOT i Kondor stvara se jedna od najvećih aviokompanija na svijetu