cdd34f42890c610246cd13e0df56e098
cdd34f42890c610246cd13e0df56e098

Princ Harry se sastao s liderima afričkih zemalja

20.01.2020.

Britanski princ Harry prisustvovao je samitu lidera 21 afričke države u Londonu kojem je u ponedjeljak bio domaćin premijer Boris Johnson, dan nakon što je izrazio tugu da će se uskoro odreći kraljevskih dužnosti.

Harry je u nedjelju rekao da ne postoji opcija za njega osim da se on i njegova američka supruga Meghan povuku iz svojih kraljevskih uloga u sporazumu s bakom kraljicom Elizabetom i starijim članovima porodice koji će im omogućiti nezavisniju budućnost.

Novi aranžman para, koji će podijeliti svoje vrijeme između Britanije i Sjeverne Amerike, gdje će uglavnom biti, trebao bi stupiti na snagu na proljeće ove godine, javio je Reuters.

U međuvremenu, Harry će nastaviti sa službenim dužnostima i u ponedjeljak će se na samitu o afričkim investicijama susresti s predsjednicima Malavija i Mozambika i premijerom Maroka.

Buckinghamska palača saopćila je da je princ, koji je prošlog oktobra posjetio Malavi i druge afričke države, što će mu biti posljednja službena inostrana turneja, dugi niz godina bio jako uključen u dešavanja u Africi i njegova ljubav prema kontinentu je dobro poznata.

Održao je i privatni sastanak s Johnsonom na marginama samita.

(Fena/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss