ec07715d43c34ff1108f97c97552d06c
ec07715d43c34ff1108f97c97552d06c

Putin imenovao novog ruskog premijera

15.01.2020.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin imenovao je šefa poreske uprave Mikhaila Mishustina za novog ruskog premijera, saopštio je Kremlj.

Pedesettrogodišnji Mikhail Mishustin radi u Vladi od 1998.

Na čelu je Savezne poreske uprave od 2010. a tokom tog perioda nije se mnogo isticao u javnosti.

Kako navodi AP, izbor Mishustina, koji nema političku težinu, ukazuje da on neće imati nezavisnu ulogu.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je sa svojom vladom podnio ostavku ubrzo pošto je Putin održao svoje godišnje obraćanje naciji u Parlamentu kada je predložio izmjene ustava.

Medvedev je rekao da smatra da sadašnja vlada treba da podnese ostavku poslije predsjednikovih prijedloga o “suštinskim promenama Ustava” kojim se, kako Medvedev smatra, mijenja ravnoteža ovlaštenja izvršnih, pravosudnih i zakonodavnih vlasti, prenio je ranije Tass.

Putin je predložio izmjene Ustava da bi se povećala ovlaštenja Parlamenta dok bi se sačuvao predsjednički sistem.

Glavna najavljena mjera predviđa jačanje uloge Parlamenta u formiranju vlade, kojom se daje parlamentu ovlaštenje da bira premijera, koga predsjednik zatim mora da imenuje.

Taj predloženi potez se vidi kao dio Putinovih napora da izgradi novi, snažniji položaj za sebe da bi ostao na čelu države i kada istekne njegov sadašnji predsjednički mandat 2024. godine, prenosi AP.

Putin je u svom okruženju zadržao Medvedeva, svog dugogodišnjeg saveznika u rukovodstvu, i imenovao ga na novoformirano mjesto zamjenika šefa predsjedničkog Savjeta bezbjednosti.

Ove promjene su izazvale šok među ruskom političkom elitom koja razmišlja kakve su Putinove namjere i spekuliše o budućim imenovanjima u kabinetu, prenosi AP.

Pročitajte i ovo: Tri zemljotresa pogodila Kosovo

(N1/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss