19a2b9b317c7ec759ea217dc729d239a
19a2b9b317c7ec759ea217dc729d239a

Protest u Tuzli zbog zagađenog vazduha

15.01.2020.

U Tuzli je u srijedu oko 200 građana protestovalo zbog prekomjernog zagađenja vazduha, sa skupa su upućeni jasni zahtjevi nadležnima i poručeno je da će, ukoliko se stanje ne promijeni, ponovo izaći na ulicu.

Protest na Trgu slobode u Tuzli, na kojem je većina ljudi nosila maske na licima, organizovalo je 18 nevladinih organizacija, a nadležnima je poručeno da se pod hitno prihvate rješavanja ove problematike.

Zagađeni vazduh je u 2018. godini, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, prouzrokovao 29 odsto smrti od moždanog udara, zatim 20 odsto od karcinoma pluća, a stvorio je i 31 odsto bronhitisa kod odraslih i 23 odsto kod djece.

Zbog zagađenja vazduha, u Tuzli je udvostručen broj pacijenata sa respiratornim oboljenjima.

Direktor Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle Džemila Agić rekla je da je želja da se u Tuzli sačini konkretan plan smanjenja zagađenja koji će svojom realizacijom rezultirati prestankom zagađenja u narednih pet godina.

“Naš zahtjev je da se krene sa ukidanjem korištenja uglja u individualnim ložištima i kontrole industrijskih objekata koji koriste fosilna goriva”, dodala je ona.

Jedan od zahtjeva je što hitnije pokretanje mjera smanjenja zagađenja od industrije, posebno Termoelektrane u Tuzli, koja godišnje spali četiri miliona tona uglja bez odsumporavanja.

Prekomjerne vrijednosti štetnih čestica i danas su evidentirane u Tuzli, a na posljedice prekomjernog zagađenja vazduha na ljudsko zdravlje juče je upozoreno i iz Klinike za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli.

Iz ove klinike je rečeno da je sve veći broj pacijenata sa bolestima respiratnog sistema, kao i da je povećan broj oboljelih od karcinoma pluća.

Pročitajte i ovo: Obustavljen saobraćaj na autoputu A-1 Kakanj-Zenica

(Fena/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss