Kad žena odbije poslušnost lideru političke partije, seksualna veza s muškarcem je glavni razlog

15.01.2020.

Ukoliko ste žena, a pri tome članica određene stranke vaš glavni zadatak jeste da popunjavate mjesta na kandidatskim listama kako bi bile usklađene s Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine, koji samo u tom dijelu tretira ravnopravnost, te da slušate i klimate glavom na sve što vam kažu lideri partija, jer u suprotnom ćete biti kažnjeni, obično izrugivanjem u javnom prostoru. Takvo se nešto upravo desilo prije dva dana kada je zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo uime Saveza za bolju budućnost Jasna Duraković objavila kako izlazi iz ove partije, te da neće glasati za smjenu aktuelne Vlade KS, da bi već sljedeći dan se pojavili natpisi u medijima kako je ona donijela ovakvu odluku zbog ljubavne veze s ministrom unutrašnjih poslova KS Admirom Katicom, iako je ona ranije navela kako je to učinila iz moralnih, političkih i ideoloških razloga.

Zastupnica u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Nasiha Pozder za Interview.ba kaže da je stavljanje Duraković ili bilo koje druge političarke u poziciju da su poslušnice koje će zauzeti stav koji im se nametne, u potpunosti nedopustivo.

Ovim potezom, Duraković je rekla ono što je mislila sve vrijeme, ali nije imala priliku ili nije bila pitana da to kaže. Nedavno smo imali studiju o tome kakvo sve nasilje žene u politici podnose, pritom se nije mislio na fizičko nasilje, već na ovo verbalno – citiranje seksualnih veza i njihovih intimnih odnosa s kolegama ili nadređenima. Jasna je slobodna žena, kao i Admir i potpuno me ne zanima odnos u kojem jesu i mislim da je to jako degutantno i nepotrebno iznositi u javnost – smatra Pozder.

Odluku koju je donijela Duraković ne smatra kao neposlušnost, već kao zdrav stav. A kada su u pitanju mediji poručuje kako se Vijeće za štampu BiH ozbiljno treba pozabaviti sadržajem određenih medija, koji narušavaju profesionalnost, a samim time i etiku medija.

Direktorica Akademije za žene i bivša državna parlamentarka Maja Gasal oglasila se na njenom Facebook profilu napisavši kako u primitivnom bh. društvu nije moguće da jedna žena, homo sapiens, razmisli i sama donese svoj sud i suprotstavi se.

Ne, ona ne zna da misli i to nije njen izbor, već je ona to uradila opet zbog muškarca i njegove hrabrosti. Kad se ženi u primitivnom bh. društvu nema šta prikačiti – nije ni pronevjerila, ni krivotvorila, ni ukrala, ni opljačkala, ni hodala po sudnicama, tada se fino krene na njenu intimu, dovodeći je u vezu s muškarcem s kojim ima par slika na FB. To pokazuje da se žene u bh. društvu smatraju objektima, nikako subjektima, a ne daj Bože slobodnomislećim bićima. Ženama u politici u budućnosti će biti još teže, jer će se one još više tretirati objektima koji, na osnovu svega ovoga što imamo priliku čitati kako u medijima tako i na društvenim mrežama, na listama završavaju preko kreveta, a kad iskažu svoj stav, tada ih se opet veže za nekog drugog muškarca. Tragično je čitati komentare žena, a još tragičnije što mi kao žene pristajemo da nas se smatra prostitutkama po rođenju – poručila je Gasal.

Primjer Duraković je najbolji pokazatelj da smo još uvijek pod pritiskom patrijarhata i tradicije, te da žene samostalno ne mogu donositi odluku u svoje ime, nego da uvijek mora neki muškarac stajati iza svake njene odluke, smatra direktorica Fondacije CURE Jadranka Milićević.

To su većinom politički lideri koji su nemilosrdni prema svima onima koje nisu poslušnice i koje ne klimaju glavom i ne prihvaćaju sve ono što im je nametnuto. Ovom prilikom se divim hrabrosti Jasne Duraković i hvala joj što je pokazala da je važno da ostane dosljedna svojim moralnim načelima. Ovo je dobar primjer za sve ostale političarke i političare koji su poslušnici svojih lidera – mišljenja je Milićević.

Kada su u pitanju mediji koji pišu neistine, kaže kako to najbolje pokazuje stanje neovisnosti pojedinih medija. Ističe kako su mediji u rukama političkih partija, lidera i političkih moćnika koji kreiraju sadržaj kako njima odgovara.

Povodom medijskih prozivki oglasila se i Duraković na svom Facebook profilu, kazavši kako je znala da će biti napada i podmetanja.

S Admirom Katicom nisam u vezi niti sam ikada bila. Mi smo samo dobri prijatelji i ništa drugo. Tačka. Protiv onih koji su ovo napisali, a znaju jako dobro da pišu laži, ide tužba. Neće moći naći niti jednog, a kamoli četiri svjedoka. Nisam ja time povrijeđena, navikla sam na niske i primitivne udarce i tek ih očekujem. Ali tužbe će ići zbog moje borbe za ambijent u kojem će se konačno preuzeti odgovornost da datu, izgovorenu i napisanu riječ, pogotovo kada se radi o napadu na čast, putem laži i potvora. I, u konačnici, dragi moji, nije ovo samo napad na Jasnu Duraković, ovo je napad na sve koji su sinoć imali barem mali, najmanji tračak nade da nije sve korumpirano i prodano te da može i drugačije. Hvala vam svima od srca, puno mi znači vaša podrška. Novac koji ću tražiti kao odštetu bit će simboličan i uplatit ću ga u humanitarne svrhe – zaključila je Duraković.

Političarke u Bosni i Hercegovini, kojih svakako ima mnogo manje, nego što to nalaže Zakon o ravnopravnosti spolova, trpe različite vidove nasilja, od kojih je najizraženiji ovaj verbalni. Portal Interview.ba je već ranije objavio intervju o Sanji Renić koja je godinama trpjela uvrede kolega iz skupštinskih klupa. Nažalost, ovo nije jedini slučaj, jer kod nas još uvijek vlada jaka „muška ruka“. Tema ravnopravnosti još uvijek je prijeko potrebna bh. društvu.

(Adin Šabić, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss