3766f2f403a5a3e20efeb9278c122305
3766f2f403a5a3e20efeb9278c122305

U BiH samo 1,7 posto novca ide za sprečavanje zagađenja

14.01.2020.

Ukupne investicije za zaštitu životne sredine u BiH u 2018. godini iznosile su 88.020.982 KM, od čega je svega 1,7 odsto sredstava otišlo na sprečavanje zagađenja.

Preostalih 98,3 odsto, kako je pojašnjeno iz Agencije za statistiku BiH, predstavlja investicije na kraju proizvodnog procesa.

– Od ukupnih investicija u zaštitu okoline, investicije u zaštitu vazduha činile su 88,3%, u upravljanje otpadnim vodama 6,8%, u upravljanje otpadom 3,3%, u zaštitu i sanaciju tla te podzemnih i površinskih voda 1,3%, u smanjenje buke i vibracija 0,1%, u zaštitu biološke raznolikosti 0,1% – naveli su iz Agencije za statistiku BiH.

U Centru za životnu sredinu Banjaluka smatraju da se ne ulaže dovoljno u sprečavanje zagađenja, bilo da je riječ o zagađenju vazduha prekomjernim brojem pojedinačnih automobila, industrijskom zagađenju ili nečemu trećem.

– Od ulaganja u bolji javni prevoz i biciklističku infrastrukturu, očuvanja zelenih površina, evidentiranja i pravilnog uklanjanja opasnih zagađujućih materija poput piralena, pa do odustajanja od ulaganja u sektor uglja i okretanja ka energiji Sunca i vjetra, ogromna je potreba da se više sredstava ulaže u ovu oblast – rekli su iz Centra za životnu sredinu.

Amira Kunto, stručna saradnica u Centru za ekologiju i energiju Tuzla, ističe da prekomjerno zagađenje vazduha, vode i tla i sve veću akumulaciju otpadaka koji se ne rastvaraju, treba svesti u dozvoljene granice.

– Znamo da smanjenje rizika zagađenja životne sredine, u pravilu, zahtijeva značajne tehnološke promjene i velika financijska sredstva, pa je radi toga potrebno ispravno usmjeriti sredstva u ona područja gdje će se postići najbolji rezultati, a za te odluke svi snosimo dio odgovornosti – kaže Kunto za “Nezavisne”.

Da je kod nas zagađen vazduh jedan od najvećih problema kada je ekologija u pitanju, svjedoče i najnoviji podaci s terena.

Zagađenost vazduha i juče ujutru je bila povećana u pojedinim gradovima FBiH, a najlošija situacija bila je u Ilijašu, gdje je kvalitet vazduha ocijenjen kategorijom opasan. Zagađenost vazduha ovog nivoa ukazuje na ozbiljne posljedice moguće za cjelokupno stanovništvo. Tokom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore.

Iz Uprave Katoličkog školskog centra “Sveti Josip” otkazali su juče nastavu do danas zbog, kako su naveli, prekomjernog zagađenja vazduha u Kantonu Sarajevo.

Vrlo nezdrav indeks vazduha je, dakle, zabilježen u Sarajevu, a nezdrav indeks je zabilježen u Zenici, Lukavcu, Jajcu te Tuzli.

Tuzlaci su počeli organizovati proteste kako bi upozorili da više ne mogu bukvalno disati. Struka upozorava da je zadnjih godina sve više građana oboljelih od plućnih bolesti, a najkritičnije skupine su hronični bolesnici i djeca pa bebe.

– Mi nemamo dovoljno istraživanja ni eksperata u ovoj oblasti. Ono što se zna je da treba zaustaviti rizike. Rizici su ono što stvara aerozagađenje. I sve će biti gore. Ja ne mogu zamisliti kako će biti iduće godine jer mi imamo stalni porast aerozagađenja – upozorila je doktorica Nurka Pranjić, koordinatorica FBiH u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Poboljšanje javnog prevoza, zabrana upotrebe automobila s visokim procentom zagađenja, upotreba filtera na industrijskim postrojenjima, neka su od rješenja koja predlažu ekolozi.

– Trebala bi podrška kantonalne i federalne vlade da se u ovim gradovima i općinama gdje postoji navika da se loži ugalj u narednom periodu predvidi zabrana spaljivanja uglja, a da se istovremeno domaćinstvima, građanima, vlasnicima, pomogne subvencijama da pređu na druge energente – smatra Džemila Agić iz Centra za ekologiju i energiju Tuzla.

(Nezavisne, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss