U srijedu nalaz saobraćajnog vještačenja i završne riječi u slučaju Sanjin Sefić

14.01.2020.

Suđenje na kojem će biti prezentiran nalaz ponovljenog saobraćajnog vještačenja u slučaju Sanjin Sefić, kao i održane završne riječi u ponovljenom postupku, bit će održano 15. januara na Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Na ročištu održanom 5. decembra 2019. godine na Kantonalnom sudu u Sarajevu donesena je naredba o provođenju novog saobraćajnog vještačenja u slučaju Sanjin Sefić. Vještačenje je trebao uraditi Saobraćajni fakultet iz Doboja koji je obavijestio sud da zbog obima posla koji imaju nalaz ne mogu završiti ni za nekoliko mjeseci. Dogovorom Tužilaštva KS, odbrane Sefića i Suda donesena je odluka da vještačenje uradi stalni sudski vještak Nedim Kamenjašević. Njegov nalaz bit će prezentiran 15. januara.

Kako je na prošlom ročištu pojasnio sudija Todorović vještačenje je zatraženo zbog razilaženja dva prethodna saobraćajna vještačenja u brzini kretanja vozila, mjestu kontakta ali i drugim okolnostima. 

Podsjećamo, Sanjin Sefić je u noći 10. oktobra 2016. godine automobilom krećući se brzinom većom od 100 km na sat i prolazeći na crveno svjetlo na semaforu, na pješačkom prijelazu udario studentice Selmu Agić i Editu Malkoč nakon čega je pobjegao s lica mjesta, a od zadobijenih povreda obje su preminule. Sefić je naredno jutro napustio BiH preko GP Uvac i pobjegao u Srbiju. Izručen je u januaru 2017. godine. U septembru 2018. godine Kantonalni sud ga je osudio na 14,5 godina zatvora dok su njegovi pomagači oslobođeni krivice. Vrhovni sud FBiH uvažio je žalbu Tužilaštva KS te je prvostepena presuda ukinuta i u toku je ponovljeni postupak. Novo suđenje Sefiću i pomagačima (osim njegove sestre Sare Sefić) počelo je početkom jula 2019. godine. Njegovi pomagači Dino Alić, Saud Nišić i Amar Salihović potpisali su sporazume o krivici, te su osuđeni na zatvorske kazne. 

Tužilaštvo KS u preciziranoj optužnici Sefića tereti za krivična djela teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja (član 332 KZ FBiH) i krivično djelo neukazivanja pomoći povrijeđenoj osobi nakon saobraćajne nesreće (član 337 stav 2) za šta je zaprijećena veća zatvorska kazna u odnosu na prvobitnu optužnicu.

(NAP, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss