Počela tematska sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, prisutan Janez Kopač

14.01.2020.

Počela je tematska sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH “Ispunjavanje obaveza BiH iz Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice – status implementacije u FBiH”. Na sjednici je prisutan i Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice, koji je netom prijed sjednice održao sastanak sa predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH.

Pored predstavnika resornih ministarstava sjednici prisustvuju i predstavnici organizacija civilnog društva koja se bave poboljšanjem uvjeta u energetskom sektoru na nivou FBiH.

Podsjetimo, Predstavnički dom je prošle godine usvojio odluku o davanju garancija Elektroprivredi BiH za kreditno zaduženje kod kineske banke za projekt gradnje Bloka 7 termoelektrane Tuzla. Energetska zajednica, ali i EU ranije su apelovali na zastupnike da izdatu garanciju ne usvoje, jer kako navode, može sadržavati elemente nelegalne državne pomoći. Nakon ispunjenih formalno-pravnih uslova, Elektroprivreda BiH je uvođenjem u posao izvođača radova počela krajem 2019. godine pripremne radove za izgradnju zamjenskog Bloka 7 TE Tuzla. Vrijednost izgradnje cijelog projekta procijenjena je na 750 miliona eura, a trebao bi biti završen do kraja 2024. godine. U potpunosti će nadomjestiti proizvodnju električne i toplotne energije, prvenstveno za Lukavac i Tuzlu te omogućiti razvoj sistema toplifikacije Živinica u narednom periodu. U Elektroprivredi BiH tvrde da je po svim tehničko-tehnološkim parametrima Blok 7 usklađen sa najstrožijim zahtjevima evropskih direktiva i domaćim zakonodavstvom.

iz Platforme za progres upućeno je šest pitanja nadležnom ministarstvu i predstavnicima Elektroprivrede BiH.

– Ugovorom o uspostavljanju Energetske zajednice, BiH se obavezala na primjenu tržišnih principa u energetskom sektoru. Oni podrazumijevaju ista prava i obaveze za sve učesnike na tržištu. Elektroprivreda BiH, kao jedna od najznačajnijih kompanija u ovom sektoru, danas posluje sa stotinama neizmirenih miliona KM obaveza poreznim upravama, drugim državnim fondovima, dobavljačima, itd. Drugi privredni subjekti ne uživaju ovakav tretman od strane države. Do kada se planira promovisati ovakav sistem u kojem je jednima omogućeno poslovanje, a da ne izmiruju zakonima definisane obaveze, dok to drugima nije dozvoljeno? Jasno je da su ovakvi principi u suprotnosti sa pravilima i principima koje promoviše normalno tržišno poslovanje i koje je BiH Ugovorom o uspostavljanju Energetske zajednice preuzela kao obavezu”, pitaju iz Platforme.

(Oslobođenje, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss