983b7a10e3c69cfb26d497048625eee6
983b7a10e3c69cfb26d497048625eee6

Memorijalni centar u Srebrenici predstavio program uključivanja bh. zastupnika

14.01.2020.

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari danas je predstavio javnosti program “Zastupnici/e za Memorijalni centar”, u okviru kojeg planira značajnije uključivanje izabranih predstavnika u državnim, entitetskim i kantonalnim zakonodavnim tijelima u aktivnosti ove institucije.

Cilj Memorijalnog centra je razviti široku mrežu izabranih predstavnika sa svih razina vlasti koji su uključeni u procese donošenja odluka, kako bi imali na raspolaganju adekvatne informacije o našim aktivnostima.

– U toj saradnji je od posebne važnosti zagovaranje donošenja zakonske regulative o zabrani negiranja i minimiziranja genocida, zajedničko djelovanje na borbi protiv govora mržnje, te povezivanje s različitim međunarodnim partnerima koji će doprinijeti podizanju svijesti o činjenicama vezanim za genocid u Srebrenici – poručuju iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine.

S obzirom da su već u toku pripreme za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici, iz Memorijalnog centra poručuju da je svaki oblik podrške važan, a da je uključivanje zastupnika na ovaj način, prilika da saradnja na promicanju istine o genocidu pređe granice etničkih ili političkih podjela u Bosni i Hercegovini.

– Parlamentarci koji se uključe u ovaj program, podržavat će Memorijalni centar Srebrenica-Potočari izdvajanjem redovne simbolične mjesečne donacije od 100 KM od svoje naknade za rad (paušala), a ova sredstva će biti iskorištena za namjensku podršku aktivnostima posebnih programskih aktivnosti rada sa domaćim i međunarodnim partnerima, te uključivanja mladih na istraživanju genocida u Srebrenici – dodali su iz Memorijalnog centra.

U posljednjoj sedmici augusta 2020. godine, Memorijalni centar će upriličiti poseban događaj i zajedničku posjetu inicijative “Zastupnici/e za Memorijalni centar”, kada će javnosti biti prezentirani rezultati rada inicijative.

Također, inicijativa treba postati osnov za proaktivno zagovaranje zakonskih rješenja u pravcu zabrane negiranja i minimiziranja genocida, zajedničkih projekata podizanju svijesti o genocidu u Srebrenici te značajnije međunarodne saradnje s parlamentima i predstavničkim tijelima u drugim zemljama na zaštiti sjećanja na genocid u Srebrenici.

(Fena, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss