97c3aba0b22beea1bd0be7a2929ef67e
97c3aba0b22beea1bd0be7a2929ef67e

Nikšić pozdravio odluku Jasne Duraković: Ponudila drugo shvatanje politike, časti i morala

Već odavno je u Bosni i Hercegovini potpuno devalvirano zanimanje političar, upravo zahvaljujući činjenici da su neki od političara svojim ponašanjem iz dana u dan nudili razloge javnosti za takav stav, ocijenio je danas, u saopćenju za javnost, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić u povodu odluke doskorašnje zastupnice SBBBiH Jasne Duraković da ne glasa za smjenu Vlade KS i pređe u nezavisne poslanike.

Po njegovim riječima “laži, prevare, podmetanja, ucjene i licemjerstvo su postali naša svakodnevnica i uobičajena pojava”, a predizborna obećanja “vrijede samo do izborne noći, a već ujutro se mijenja priča”.

– Pod plaštom velikih državnih ili patriotskih interesa najveći politički protivnici, a nekad ne samo politički, već i životni neprijatelji, postaju saveznici i partneri. Oni koji su se kleli kako nikad više neće imati posla jedni s drugima, odjednom nisu baš tako mislili i možda su malo i pretjerali, jer, znate, u pitanju su viši interesi. Normalno i ta prividna ljubav ima ograničeni rok trajanja do sljedeće prilike ili do neke neostvarene ambicije – smatra Nikšić.

– Jer da se ne lažemo, bar je to jasno, usprkos velikim riječima ipak se radi samo o zaposjedanju nekoliko ministarskih fotelja ili javnih preduzeća, odnosno upravnih i nadzornih odbora. Zato pojava Vlade u Kantonu Sarajevo, koja se beskompromisno upustila u promjenu stanja predstavlja svjetlo na kraju tunela za građane u Sarajevu, ali i u Bosni i Hercegovini. Zbog toga je ova Vlada bila i jeste trn u oku SDA, jer svaki dan koji prođe pokazuje kako je drastična razlika u odnosu na vlade koje je vodila SDA. Upravo zbog toga što su građani Sarajeva prepoznali i osjetili pozitivnu promjenu reagirali su negativno na pokušaj njenog rušenja. Apsolutno svjestan da nijedna vlada nije idealna, pa ni ova sarajevska, siguran sam da može biti još bolja, ali je neuporedivo bolja od ostalih. Zato je gesta zastupnice u kantonalnoj skupštini Jasne Duraković naišla na nepodijeljenu podršku javnosti. Svojim potezom Jasna je ponudila potpuno drugo shvatanje politike, časti i morala. Svjesna je da će biti meta i da će je sada napadati, lažno optuživati i ogovarati. Ipak je iznad svega stavila principe koje je zagovarao i živio njen rahmetli otac i prvi predsjednik SDP-a BiH Nijaz Duraković – naveo je Nikšić i u isto vrijeme pozvao i ostale zastupnike u Skupštini Kantona Sarajevo da se “povedu za njenim primjerom i poštuju volju građana koji daju podršku aktuelnoj vladi”. 

– Također, još jednom pozivam čelnike DF-a i SBB-a da razmisle o jasno iskazanom protivljenju građana njihovoj odluci da zajedno sa SDA sruše kantonalnu Vladu – zaključio je predsjednik SDPBiH.

Jasna Duraković napustila SBB: Neću glasati za smjenu Vlade KS

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Džindić: Dvostruki aršini Energetske zajednice, jedna pravila za RS, druga za FBiH

Naredna vijest

Muriz Memić: Ne pijem tablete, nisu me razboljeli i umorili, mogu još izdržati