Djeca povratnika u RS na sedmodnevnom raspustu u Sarajevu

Djeca povratnika u bosanskohercegovački entitet Republiku Srpsku borave na sedmodnevnom raspustu u Sarajevu, gdje do petka, 17. januara, imaju priliku uživati u bogatom programu. Treći po redu Raspust u Sarajevu, koji realizuje Udruženje Svitanje Sarajevo, započeo je svečanom ceremonijom u petak.

Na raspustu je 15 djece koja su osvojila najveći broj bodova na literarnom konkursu “Moje mjesto na bosanskom ćilimu”. Posjete sarajevskim planinama, dječije radosti na snijegu, plivanje, klizanje, edukativno-kreativne radionice, posjeta muzejima i kinu su neki od sadržaja bogatog programa napravljenog prema preporukama magistre pedagogije.

Na ceremoniji otvaranja prisutni su mogli poslušati pobjednički rad na spomenutu temu. Radovi su ocijenjeni pod šiframa od stručnog četvoročlanog žirija. Braća Elmin i Belmin Bećirović iz Srebrenice su osvojili prva dva mjesta, a treće je pripalo Hatidži Tatar iz Vrbanjaca. Riječi koje pozivaju na mir, suživot i toleranciju, ali i čuvanje identiteta u tom “šarenom bosanskom ćilimu” su poruke pobjedničkog rada, poručili su iz Udruženja.

Gostima se obratio predsjednik Udruženja Svitanje Adnan Ljevo, podsjetivši ih na motive rada na ovom projektu. Koordinatorica projekta Dajte im razlog za osmijeh koji traje već 11 godina Rabija Mehmedović osvrnula se na iskustva i koristi tog projekta. Generalni pokrovitelj projekta je Grad Sarajevo, a veliki broj pravnih i fizičkih lica je pomogao realizaciju ovog projekta.

Pročitajte još: 

Dačić: Kosovo ostaje državni prioritet

(Faktor.ba/Interview.ba)

 

 

Prethodna vijest

Do kraja januara svaki dan cijena karte za žičaru biće sa popustom

Naredna vijest

“Uzbuna” u Kantonu Sarajevo ostaje na snazi