6003c4738ee0d73b1963406b7c9f2d18
6003c4738ee0d73b1963406b7c9f2d18

Mali filipinski vulkan izbacuje kilometar uvis paru i pepeo, mještani bježe

12.01.2020.

Mali filipinski vulkan koji privlači mnoge turiste zbog svog slikovitog okruženja usred jezera, izbacio je danas paru, pepeo i manje kamenje, zbog čega su se stanovnici evakuirali iz obližnjih sela, a vlasti podigle nivo opasnosti.

Filipinski institut za vulkanologiju i seizmologiju saopćio je da je vulkan Taal u provinciji Batangas južno od Manile izbacio paru i pepeo do jedan  kilometar uvis i da je posljednjih mjeseci pokazivao znakove rastuće aktivnosti, prenosi AP.

Nema informacija o povredama ili turistima koji su se našli u pogođenim selima. Zbog obilnog pepela vlasti da savetuju stanovnike da nose maske.

Zabilježen  je i niz zemljotresa, od kojih su se neki osjetili uz tutnjave i blagu izdizanje vulkana, navodi se u saopćenju instituta.

Institut je podigao nivo opasnosti oko Taala na nivo 3, što ukazuje na “pomjeranje magme koje vjerovatno pokreće trenutnu aktivnost”. Najviši nivo 5, ukazuje na neprekidnu erupciju.

Institut je upozorio javnost da se drži podalje od malog ostrva na sredini jezera na kojem se nalazi vulkan i zamolio obližnje priobalne zajednice da preduzmu mjere predostrožnosti i budno paze na moguće poremećaje vode u jezerima.

Taal, jedan od najmanjih vulkana na svijetu, nalazi se među dvadesetak aktivnih vulkana na Filipinima, na takozvanom pacifičkom “vatrenom prstenu”, seizmički aktivnom regionu sa čestim potresima i vulkanskim erupcijama.

(Fena/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss