Svjedočenjem vještaka i završnim riječima danas završava suđenje u slučaju Memić

10.01.2020.

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu u petak danas u 10 sati bit će održano ročište u slučaju Dženan Memić na kojem će vještak medicinske struke iznijeti svoj dio nalaza u ponovljenom saobraćajnom vještačenju. Nakon ispitivanja vještaka, uslijedit će završne riječi i Tužilaštva KS i odbrana Ljube i Bekrije Seferovića advokata Rusmira Karkina.

Završne riječi iznijet će i otac ubijenog Dženana Memića Muriz Memić. Time će ovaj ponovljeni sudski postupak biti okončan. U prvostepenom postupku Ljubi i Bekriji Seferoviću izrečena je oslobađajuća presuda. 

Podsjećamo, u nalazu drugog i trećeg saobraćajnog vještačenja navedeno je da nije bilo parametara koji ukazuju na saobraćajnu nesreću, kao i da Dženan Memić nije imao tipične povrede koje nastaju u naletu vozila na pješaka. 

Mladić je pod još nerazjašnjenim okolnostima u noći 8. februara 2016. godine zadobio povrede dok je bio u društvu djevojke Alise Murap. Memić je preminuo 15. februara 2016. godine. Tužilaštvo KS dva puta je mijenjalo kvalifikaciju djela iz saobraćajne nesreće u ubistvo po nepoznatom počiniocu pa ponovo u saobraćajnu nesreću. Tadašnja glavna tužiteljica KS Dalida Burzić kazala je da je „Tužilaštvo zalutalo u pravnu kvalifikaciju“ te da je riječ o saobraćajnoj nesreći. Upravo zbog izjava o slučaju koji se vodio pred sudom i neprimjerenih kontakata sa ocem stradalog mladića Murizom Memić u februaru 2019. godine protiv nje je proveden disciplinski postupak. U isto vrijeme imenovana je za sudiju Suda BiH, a protiv nje nisu izrečene nikakve discplinske mjere. 

Po krivičnoj prijavi porodice Memić koja je podnesena u oktobru 2018. godine Tužilaštvo KS otvorilo je istragu za organizirani kriminal kojom je obuhvaćeno više osoba. 

Muriz Memić od samog početka tvrdi da je Burzić podigla lažnu optužnicu, a od nove glavne tužiteljice KS Sabine Sarajlija zatražio je da povuče optužnicu za saobraćajnu nesreću.

(NAP, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss