718ccfec89ffb4fae593014944d138e0
718ccfec89ffb4fae593014944d138e0

SAD učestvuju u istrazi o padu aviona u Iranu, pozvan i Boeing da se uključi

10.01.2020.

Iransko civilno vazduhoplovstvo uputilo je zahtjev američkoj agenciji za bezbjednost saobraćaja NTSB da se uključi u istragu o padu ukrajinskog aviona u Iranu. Iranska televizija je objavila da je pozvan i Boeing da se uključi u istragu, a predsjednik iranske komisije za istraživanje nesreća rekao je da posjeduju dokaze da avion nije oboren raketom i da su spremni da ih podijele s javnošću i novinarima.

– NTSB nastavlja da prati situaciju oko pada aviona kao i stepen učešća u istrazi. Kao i u svakoj istrazi u kojoj je NTSB umiješan, agencija neće nagađati o uzrocima pada – navodi se u saopštenju i dodaje da istragu vode iranske vlasti.

Kabinet predsjednika Ukrajine saopštio je da su iranske vlasti dale ukrajinskim istražiteljima pristup fragmentima aviona.

Iran je pozvao i stručnjake kompanije Boeing da se uključe u istragu pada ukrajinskog aviona u blizini Teherana, u kojoj su poginuli svi putnici i članovi posade, 176 ljudi, objavili su jutros državni mediji.

Ovaj potez je uslijedio pošto su neki lideri sa Zapada objavili da je avion srušen slučajno raketom zemlja-vazduh, samo nekoliko sati pošto je Iran lansirao balističke rakete na dvije američke baze u Iraku kako bi se osvetili za ubistvo svog generala Kasima Sulejmanija. 

Snimci špijunskih satelita ukazuju da je ukrajinski avion koji se srušio ubrzo poslije polijetanja u srijedu u Iranu, oborila iranska raketa ubivši svih 176 ljudi u njemu, objavili su američki mediji.

Predsjednik Komisije za istragu nesreća iranske civilne avijacije Hasan Rizajifer rekao je da imaju uvjerljive dokaze da putnički avion koji se srušio u Teheranu, nije pogođen i dodao da su spremni to da podijele s javnosti.

On je za agenciju ISNA rekao da do sada nisu došli ni do jednog dokaza ili nalaza da je avion oboren projektilom.

– Imamo ubjedljive dokaze da avion nije pogođen, spremni smo da ih dijelimo sa novinarima i odbacujemo glasine – kazao je Rizajifer.

On tvrdi da nijedna zemlja na svijetu ne može da otkrije uzrok nesreće za tako kratko vrijeme i da strani mediji žele da pokrenu kampanju protiv Irana.

Govoreći o isporuci crnih kutija Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), iranski zvaničnik je kazao da prema lokalnim i međunarodnim zakonima, crne kutije treba da budu pregledane u zemlji u kojoj se nesreća dogodila.

– Zemlja u kojoj se nesreća dogodila je donosilac odluka. Imamo priliku da očitamo crne kutije u Iranu i možemo da ih popravimo zbog oštećenja. Nema problema s dolaskom Amerikanaca na mjesto na kojem se analiziraju crne kutije, ali im treba odobrenje Senata da dođu – istakao je Rizajifer.

Podsjetio je da su u Iranu ukrajinski zvaničnici, a da su Rusija i Francuska takođe najavile spremnost za slanje opreme i pomoći. Dodao je da ukoliko ne budu mogli da poprave crne kutije, poslaće ih u Francusku ili neku drugu zemlju koja ima mogućnosti da ih popravi i analizira.

Avion Boeing 737 ukrajinske aviokompanije Ukrainian Airlines koji je letio ka Kijevu, srušio se 8. januara ubrzo poslije polijetanja s aerodroma u Teheranu. Niko od 176 putnika i članova posade nije preživio.   

(N1, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss