f9e97879f651de7c08722fb8f8010908
f9e97879f651de7c08722fb8f8010908

Savjeti ljekara zbog zagađenja: Mladi prestati sa korištenjem nargila, smanjiti kretanje na otvorenom

Kvalitet zraka skoro na svim mjernim mjestima u Federaciji Bosne i Hercegovine ponovno je loš u mjeri da može ostavljati negativne efekte po zdravlje stanovništva, posebno po osjetljive grupe stanovništva – starije osobe, djecu, trudnice i hronične bolesnike.

Stoga su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda preporučili izbjegavanje bilo kakvih fizičkih napora, posebno jer su visoke vrijednosti zagađenja zabilježene jučer dok su i danas slični uvjeti prisutni u kotlinama Bosne.

Osim u Goraždu, gdje je zrak bio umjereno zagađen, u svim gradovima u kojima se vrši monitoring kvaliteta zraka koncentracije PM10/PM 2.5 lebdećih čestica su bile tri do pet puta više u odnosu na propisane granične vrijednosti i najviše su bile u Visokom, Ilijašu i Sarajevu.

Osim toga, koncentracije sumpordioksida su bile iznad propisanih graničnih vrijednosti (>125 ug/m3) u Zenici, Živinicama, Visokom, Tuzli i Kaknju.

Kako je za Fenu potvrdila specijalistica urgentne medicine u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo Rialda Blažević primjetno je povećanje broja pacijenata koji se žale na respiratorne probleme, posebno se žale pacijenti koji imaju hronični bronhitis te oni koji su skloni alergijama.

– U pitanju je kombinacija alergijske i upalne reakcije na zagađeni zrak. Iako tačne podatke ima Zavod za javno zdravstvo, aproksimativno je primjetno sigurno za 50 posto povećanje broja pacijenata – pojasnila je Blažević.

Pacijenti se žale mahom na probleme disajnih puteva, imaju kašalj, škakiljanje i grebanje u grlu, javlja se curenje iz nosa te iritacija sluznice očiju, jer doktorica Blažević napominje da zagađene čestice djeluju ne samo na respiratorni trakt nego i na sve ostale sluznice kao na i bolesti srca i krvnih sudova.

Zbog toga se bilježi i povećan broj pacijenata s povišenim krvnim pritiskom te povećan broj bolesnika s anginoznim tegobama, a ne samo bolesnika s hroničnim oboljenjima respiratornih organa.

– Smog definitivno štetno djeluje ne samo na respiratorni trakt nego sistemski na cijeli organizam – dodala je Blažević.

Stoga je ljekarska preporuka da ukoliko osobe ne moraju izlaziti iz kuće to ne čine u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima kada je zagađenje najveće, ali i da hronični pacijenti redovno uzimaju terapiju.

Preporučuje se i da pušači smanje ili prestanu pušiti, ali i da mladi ne koriste nargile jer sve to dodatno opterećuje sluznicu disajnih puteva, upozorava specijalistica urgentne medicine doktorica Rialda Blažević.

Također, preporučuje se i pravilna ishrana, izbjegavanje alkohola i kafe, a više konzumiranje supe i čajeva, te unos mnogo C vitamina. Ne preporučuje se obavljanje teških fizičkih poslova na otvorenom, a ukoliko se to ne može izbjeći potrebno je koristiti zaštitne maske.

– Kada su u pitanju maske potrebno je uzeti ne obične, nego maske s jednosmjernim ventilom koje su nešto skuplje, ali ih je moguće koristiti do deset dana. Te maske sprečavaju ulazak sitnih čestica prilikom udisaja, a prilikom izdisaja sve izlazi kroz masku – zaključila je doktorica Rialda Blažević.

Nešto povoljniji meteorološki uvjeti očekuju se sutra, a oni mogu usporiti ili zaustaviti rast koncentracija zagađujućih materija u zraku, lokalno moguće i oboriti koncentracije, međutim značajno “čišćenje” zraka se još ne očekuje.

Početkom naredne sedmice očekuje nas nepovoljna meteorološka situacija, kažu iz FHMZ-a, jer će stabilna atmosferska situacija, bez vjetra, padavina i s prisutnom temperaturnom inverzijom pogodovati zadržavanju visokog stepena zagađenja zraka u kotlinskim dijelovima Bosne.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

SAD učestvuju u istrazi o padu aviona u Iranu, pozvan i Boeing da se uključi

Naredna vijest

Komšić: Državni vrh Srbije u kontinuitetu ne poštuje suverenitet BiH