Komšić: Državni vrh Srbije u kontinuitetu ne poštuje suverenitet BiH

Očito je da državni vrh Srbije u kontinuitetu ne poštuje suverenitet države Bosne i Hercegovine, jer ne poštuje odluku najviše sudske instance u Bosni i Hercegovini, odnosno odluku Ustavnog suda BiH da je 9. januar neustavan, a radi dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa važno je obje države poštuju odluke sudskih instanci. Nažalost, u ovom konkretnom primjeru to nije slučaj, komentarisao je Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, to što godinama unazad najviši srpski zvaničnici prisustvuju obilježavanju dana RS.

Prisustvo zvaničnika Srbije na ovakvim i sličnim manifestacijama, tvrdi Komšić, nasilan je udar na suverenitet Bosne i Hercegovine.

– Poslije objave Strategije odbrane koja također zadire u suverenitet Bosne i Hercegovine, ovo je još jedna u nizu provokacija a tako se ne grade dobrosusjedski odnosi. Nakon svega što su država Bosna i Hercegovina i njeni građani proživjeli, sada iz Srbije umjesto da čujemo izvinjenje, ponovo vidimo glasno zagovaranje politika koje su dovele do neviđenih stradanja i genocida – zaključio je on.

Povodom 9. januara, dana Republike Srpske koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, u Banjaluci je jučer održan svečani defile kojem su prisustvovali najviši zvaničnici tog entiteta i visoka delegacija Srbije na čelu s predsjednicom vlade.

Osim Ane Brnabić, u obilježavanju tog dana učestvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin, generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

U svečanom defileu učestvovalo je 2.350 učesnika – jedinice MUP RS, među kojima i jedinica Žandarmerije, osnovana u augustu prošle godine, predstavnici Boračke organizacije RS, Saveza ratnih vojnih invalida…

(N1, Interview.ba)

Prethodna vijest

Savjeti ljekara zbog zagađenja: Mladi prestati sa korištenjem nargila, smanjiti kretanje na otvorenom

Naredna vijest

Čović sazvao sjednicu Zajedničkog kolegija Parlamenta BiH