Naša stranka povodom 9. januara: Procesuirati odgovorne za kršenje Ustava

09.01.2020.

Današnji datum ne može biti Dan Republike Srpske jer je neustavan. Odlučio je tako Ustavni sud BiH, ali ne smijemo zaboraviti da je istog mišljenja i Evropska komisija za demokratiju kroz pravo, poznatija kao Venecijanska komisija, saopćeno je iz Naše stranke.

– Odluka vlasti RS-a da taj dan obilježavaju kao dan entiteta ugrožavanje je demokratije, podrška politici rata te uvreda i prijetnja povratnicima i žrtvama najstravičnijih ratnih zločina uključujući i genocid. Uvreda je i svima onima koji tekovine ratnih zločina ne žele prihvatiti kao svoje. Vlasti u RS-u imale su dovoljno vremena da se urazume i da prestanu s obilježavanjem ovog neustavnog datuma. Nisu to uradile i jasno je da neće ni ubuduće. Smatramo da je stoga svaka reakcija i kritika na njihovu adresu neproduktivna. Trenutno, najveći problem je u neprocesuiranju onih koji krše Ustav insistiranjem na obilježavanju 9. januara kao Dana RS. U tom smislu najveću odgovornost snose Tužilaštvo BiH te visoki predstavni – saopšteno je.

Navode i kako dio “odgovornosti snosi i Predsjedništvo BiH jer 9. januar ne pozicionira dovoljno visoko u razgovorima s Rusijom i Srbijom”.

– Predstavnici obje te zemlje odazivaju se na proslave 9. januara ili na drugi način tom datumu daju legitimitet i time podrivaju Ustav BiH, ali i Dejtonski mirovni sporazum iako imaju određenu obavezu da ga štite – Rusija kao članica PIC-a, a Srbija kao njegova potpisnica – saopšteno je.

(NAP, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss