Naša stranka povodom 9. januara: Procesuirati odgovorne za kršenje Ustava

Današnji datum ne može biti Dan Republike Srpske jer je neustavan. Odlučio je tako Ustavni sud BiH, ali ne smijemo zaboraviti da je istog mišljenja i Evropska komisija za demokratiju kroz pravo, poznatija kao Venecijanska komisija, saopćeno je iz Naše stranke.

– Odluka vlasti RS-a da taj dan obilježavaju kao dan entiteta ugrožavanje je demokratije, podrška politici rata te uvreda i prijetnja povratnicima i žrtvama najstravičnijih ratnih zločina uključujući i genocid. Uvreda je i svima onima koji tekovine ratnih zločina ne žele prihvatiti kao svoje. Vlasti u RS-u imale su dovoljno vremena da se urazume i da prestanu s obilježavanjem ovog neustavnog datuma. Nisu to uradile i jasno je da neće ni ubuduće. Smatramo da je stoga svaka reakcija i kritika na njihovu adresu neproduktivna. Trenutno, najveći problem je u neprocesuiranju onih koji krše Ustav insistiranjem na obilježavanju 9. januara kao Dana RS. U tom smislu najveću odgovornost snose Tužilaštvo BiH te visoki predstavni – saopšteno je.

Navode i kako dio “odgovornosti snosi i Predsjedništvo BiH jer 9. januar ne pozicionira dovoljno visoko u razgovorima s Rusijom i Srbijom”.

– Predstavnici obje te zemlje odazivaju se na proslave 9. januara ili na drugi način tom datumu daju legitimitet i time podrivaju Ustav BiH, ali i Dejtonski mirovni sporazum iako imaju određenu obavezu da ga štite – Rusija kao članica PIC-a, a Srbija kao njegova potpisnica – saopšteno je.

(NAP, Interview.ba)

Prethodna vijest

Komšić posjetio radnike Zenicatransa, i dalje bez posjete graodnačelnika

Naredna vijest

Željka Cvijanović odlikovala Aleksandra Vulina za zasluge u učvršćenju mira