f8fcdc8afcded1286d49424c408b5439
f8fcdc8afcded1286d49424c408b5439

Željka Cvijanović odlikovala Aleksandra Vulina za zasluge u učvršćenju mira

09.01.2020.

Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović odlikovala je danas ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina.

Vulinu je orden zastave RS sa zlatnim vijencem dodjeljen za, kako je rečeno, “rad i zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćenju mira, lične rezultate i dostignuća, kao i za doprinos u razvoju sveukupnih odnosa između Republike Srbije i RS“.

Iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine još krajem marta prošle godine osporio 9. januar kao “dan RS”, srpski zvaničnici tog entiteta danas su organizovali dodjelu odlikovanja i još niz manifestacija, kojima će u Banjoj Luci prisustvovati i predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić te generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković.

U podne će na glavnom banjalučkom trgu biti održan defile sa više od 2.400 učesnika, prvenstveno pripadnika policije, poštara, vatrogasaca, civilne zaštite, nevladinih organizacija te drugih pripadnika civilnog sektora.

Na ulicama Banje Luke, u kojoj boravi i patrijarh srpski Irinej koji predvodi vjerski dio manifestacija, jer je za pravoslavce danas Sveti arhiđakon Stefan, pojačane su mjere bezbjednosti.

Ustavni sud BiH je lani, proglasivši 9. januar neustavnim, presudio da se taj datum ne može obilježavati kao “dan RS”, ali srpski zvaničnici odbacuju tu odluku.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je jučer da je obilježavanje 9. januara kao dana RS-a neustavan čin i krivično djelo, zbog čega treba da djeluju institucije BiH.

Istakao da oni koji čine krivično djelo nepoštivanja odluka Ustavnog suda trebaju biti procesuirani.

Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić naveo je da proglašenje Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine 9. januara 1992. predstavlja momenat kada počinje realizacija projekta podjele BiH, te razdvajanja građana u ovoj zemlji.

(Fena, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss