Čanak: Prvo pale zastave, slike i knjige, a onda prelaze na ljude i kuće

05.01.2020.

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak pozvao je danas nadležne organe Srbije da u što kraćem roku privedu pravdi aktere incidenta koji se dogodio u subotu popodne u Zrenjaninu tokom održavanja “Mitinga podrške Srbima u Crnoj Gori”, kada je zapaljena fotografija predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića, nošene i uzvikivane parole šovinističkogi rasističkog sadržaja.

– Ratno ludilo devedesetih godina pokazalo je da poslije paljenja zastava, knjiga i fotografija na red dolaze kuće, sela, gradovi. Mir ustupa mjesto ratu. Započinje spirala nasilja praćena masovnim zločinima – naveo je Čanak u saopštenju za javnost.

Prema njegovim riječima, poslije paljenja zastave Crne Gore pred ambasadom te države u Beogradu, najnoviji incident samo je još jedan dokaz da nacionalističke i ekstremno desne grupacije slobodno djeluju i da otvoreno krše Ustav i zakone Srbije.

– Tražimo da država Srbija pod hitno spriječi djelovanje ekstremista i sankcioniše počinioce krivičnih djela u Beogradu i Zrenjaninu. Ćutanje države, koje najčešće znači odobravanje, bilo bi opasnije od ludila ekstremista koji pale fotografije i zastave – kazao je Čanak.

Pozvao je i predstavnike vlasti i “samozvane prave opozicije” da obuzdaju svoju huškačku retoriku i svakodnevni govor mržnje prema Crnoj Gori.

– U vremenima kriza uvijek iznova se pokazuje kako Srbiji nedostaje prava evropska alternativa. Takmičenje dijela vlasti i Saveza za Srbiju u govoru mržnje prema susjedima nepobitno pokazuje da je riječ o dvije strane iste medalje – poručio je Nenad Čanak.

Pročitajte još: 

Grabar-Kitarović glasala: Idemo zajedno graditi Hrvatsku, u kojoj ćemo svi biti odgovorniji

(N1/Interview.ba)

 
Idi naVrh

Don't Miss