Njemačka: Nedostaje 30.000 majstora u skoro svim sektorima

04.01.2020.

Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj je u decembru porasla na 4,9 posto, ali je tržište rada u najvećoj evropskoj ekonomiji i dalje ostalo snažno.

Federalna agencija za rad Njemačke je saopštila da je stopa nezaposlenosti, prema neprilagođenim podacima, u decembru povećana na 4,9 posto sa novembarskih 4,8 procenata.

Navodi se da je oko 2,2 miliona osoba bilo registrovano kao nezaposleno, što je za 47.000 osoba više nego u novembru i za 18.000 više nego godinu dana ranije.

Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti je ostala na nivou od 5,0 posto, na kojem se nalazi mjesecima.

S druge strane, u Njemačkoj već nekoliko godina postoji velika potreba za radnicima raznih zanimanja, posebno zanatlija.

Predsjednik Udruženja njemačkih zanatlija Hans Peter Wollseifer je izjavio da u svim dijelovima Njemačke postoji ogromna potreba za zanatlijama i majstorima.

Istakao je da su potrebni majstori u skoro svim sektorima – od građevine, sanitarnih instalacija i montažera pa do cestogradnje, telekomunikacijskih tehničara, mesara i stručnjaka u prehrambenom sektoru.

Prema njegovoj procjeni, u Njemačkoj trenutno nedostaje oko 30 hiljada majstora u brojnim sektorima, napominjući kako ima velika očekivanja od novog Zakona o zapošljavanju stručne radne snage iz država izvan Evropske unije koji stupa na snagu početkom marta 2020. godine.

Pročitajte još: 

Katastrofa u Australiji: Broj poginulih u požarima porastao na 23 osobe, angažovano 3.000 vojnika

(N1/Interview.ba)

 
Idi naVrh

Don't Miss