GOLA ISTINA Adin Šabić: Gdje bh. političari kriju pare?

28.11.2019.

Obnovljeni imovinski kartoni pojedinih političkih izabranika s posljednjih Općih izbora koji su održani u oktobru 2018. godine, govore dvije stvari. Prva je da su poprilično pošteni, te da su za skoro 25 godina trljanja guzica po foteljama državnih institucija zaradili svega 10 do 15 hiljada KM. A druga stvar je da sigurno imaju specijalna mjesta gdje kriju novac.

Piše: Adin Šabić za Interview.ba

Nekako je više isfurala i ona priča kako novac kriju u bankama drugih država, iako je istinita. Mislim da su se nekako odlučili za skrivanje novca na jedan tradicionalan ili krajnje futuristički način.

Pošto je riječ o hiljadama i milionima malo je nerealno da se te pare sakriju ispod tepiha, u vazu, njedra, ispod gaća… kao što to rade obični smrtnici. Njima je potrebno nešto veće, jer je ipak riječ o koferima, kesama i svemu onome gdje se već trpaju tolike pare. 

Tavan

Osim što služi za odlaganje igračaka i million nekih drugih nepotrebni stvari, tavani mogu biti savršeno mjesto za ostavljanje para i odlaganje vatrenog i hladnog oružja. Na tavan niko ne ide, ako ne mora, tako da su male šanse da neko šnjuha i pretura po prašnjavim stvarima, gdje se inače u filmovima skrivaju duhovi. Drugo, tavani su poprilično visoko, tako da se često niko ne usuđuje pentrati na ljestve od 3,5 metra da bi ga zapahnula prašina i da bi se izubijao od mali ulaz na tavan.

Kokošinjac

Za one koji nemaju tavan, a imaju neku staru kuću i pored nje kokošinjac koji godinama niko nije otvorio, pa čak se ni lisice nisu pojavile, jer nema koka, vjerovatno će razmisliti o tome da jedan ovakav prostor iskoristi za njegovanje novca do nekih 100 hiljada KM. Pošto inače ima mnogo ovih koji se diče svojim selom, a bome i trebaju, vjerovatno će više vjerovati kokošinjcu, nego nekoj pristojnoj banci, jer su manje mogućnosti da neko zaviri u kokošinjac, nego da opljačka banku.

Podignute tri daske od poda u špajzu

Iako se nekada ova taktika koristila za odlaganje krompira ili neke druge zimnice kako bi se odbranilo od miševa i štakora, danas se ovaj metod koristi kako bi se novac zaštitio od lopova. Tako da ovi koji žive u stanovima i koji su se malo obogatili, trznu jednu-dvije daske poda i gruhnu novac na sigurno mjesto. Nijedan lopov neće ulaziti u špajz, a pogotovo dizati daske…pa jel?

Sef ispod slike gole ženske

Vjerovatno su se mnogi od njih naložili da u svojim skupocjenim kućama, koje imaju po četiri spavaće sobe i najvjerovatnije isti toliko broj toaleta, da imaju neki zidni sef koji su vidjeli na nekom dobrom filmu. Međutim, ti zidni sefovi nisu nekih kapaciteta, pogotovo ako se radi o onima koji se pokrivaju slikom, tako da je to ze neku sitniju buraniju do 200 hiljada KM.

Pod na daljinski otvarač

Iako zvuči poprilično futuristički za Bosnu i Hercegovinu, novcem koji su neki uspjeli zaraditi godinama unazad, mogli su da naprave jedan ovakav način skrivanja novca. Zamislite sobu, police i novčanice, poredane hiljade, milione… Za ove koji su godinama sa šeikovima sarađivali nisu isključene ni zlatne poluge, lančići, prstenje za kažiprst, poneka debela narukvica, naušnice i tako dalje.

Soba s laserskim alarmom

Zašto se mučiti kada je vrlo lako omogućiti da tvoje pare leže tebi na očima, jer imaš ogromnu zaštitu, mali million tjelohranitelja i sobu koja je laserski osigurana. Ne moraš se  nešto pretjerano truditi ni da slažeš novac, možeš ga bacati onako kao što su to radili faraoni na pod.

U suštini jedina briga je kako sakriti taj novac od svih mogućih institucija i znanja o njegovom postojanju, barem dok se još baviš politikom i kad izađeš pred građane i građanke da budeš čista obraza i da ti piše da imaš 10 hiljada na računu, iako imaš jedno pet kuća, šest automobila, bijelog tigra, pomoćnice itd. 

Idi naVrh

Don't Miss