Lamija Kadić, Youth Vision Group: Budimo dio promjena,BiH je zemlja za sve nas

23.10.2019.

U okviru projekta „Mobilizing Youth for Reconciliation – Be the Inspiration” (Animiranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija) koji je podržan od strane Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH), a implementira ga Nacionalni Demokratski Institut (NDI BiH) u saradnji s Inicijativom mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini (YIHR BiH) i Fondacijom INFOHOUSE (IH), krajem septembra održan je okrugli sto u Sarajevu s ciljem prezentacije dokumenta „Vizija mladih o budućnosti BiH“. Članica Youth Visiona Lamija Kadić ističe kako je ovo projekat koji je okupio 28 mladih osoba sa različitim razmišljanjima iz različitih sfera djelovanja, a sa jednim ciljem, vjerom u bolju budućnosti BiH. Za interview.ba je govorila o tome koliko mladi mogu napredovati u BiH, njihovoj zainteresovanosti za rad u Youth Vision, kao i o značaju projekta Budi inspiracija.

RAZLIČITOSTI DONOSE USPJEH:“Objediniti mlade osobe iz različitih političkih partija, sa različitih fakulteta, različitih zanimanja na jednom zajedničkom projektu, nije bio lak proces. Danas je to fascinantna činjenica koja je pokazala da različitosti donose uspjeh kada imaju isti cilj, a naš cilj je bio rad na dokumentu „Vizija mladih o budućnosti BiH“.

INTERVIEW.BA: Koliko su mladi zainteresovani za dijalog iza rad sa vašom grupom?

KADIĆ: Ako uzmemo u obzir podatak da je okrugli sto održan u nekoliko gradova BiH, zainteresovanost mladih stalno varira. Period devedesetih je ostao daleko iza nas, mladima treba pomirenje. Treba im nešto da ih pokrene i odvoji od priča roditelja koji su na svojoj koži osjetili bol i koji su još uvijek previše lični u priči o tom periodu. Okrugle stolove priređujemo tako da nikada nije sve potpuno isto, zbog čega je zainteresovanost prilično dobra.

INTERVIEW.BA: Kako projekat Budi inspiracija može doprinijeti buđenju mladih o pitanjima koja ih se svakodnevno tiču?

KADIĆ: Velika je većina mladih koji u današnje vrijeme probleme posmatraju sa strane i ne žele učiniti ništa. Prepuštaju se kolotečini svakodnevnice. Vjerujem u pomak nakon saznanja novih podataka koje nudi dokument na kojem radimo. Ovo je draft  dokument koji ima veliki uticaj publike kojoj je predstavljen i koji uključuje razgovore sa mladima, koji čuje i primjenjuje njihove ideje.

INTERVIEW.BA:Animiranje mladih za pomirenje je tema projekta, ali i javnih diskusija koje organizirate. Uče li mladi dovoljno u školama o ovim temama?

KADIĆ: Nastavni plan i program se u FBiH i RS-u znatno razlikuje što i jeste jedan od glavnih problema. Ono što se uči u jednom, ne uči se u drugom entitetu, odnosno udžbenici se pišu onako kako odgovara političkoj sceni. Sistem obrazovanja traži uređenje na nivou države.

INTERVIEW.BA: Mogu li mladi napredovati uz konstantna previranja u zemlji?

KADIĆ: Uz veliki trud i želju je pomak i napredak moguć. Osoba sam koja ne želi dopustiti da potpadnem pod bili kakav i bilo čiji pritisak i sama sam spremna na promjene, a takvo razmišljanje treba svima.

INTERVIEW.BA: Šta je ono što stranka čiji ste član radi za mlade  u BiH? 

KADIĆ: Narod i Pravda je stranka koja mladima daje priliku. Ideje, prijedlozi i mišljenja su ono što se cijeni, dok članstvo stranke čini preko 60 posto mladih što je ogroman signal kako kao novi pravac na političkoj sceni želimo animirati mlade. Ne želimo da se mladi plaše politike, niti da odlaze iz ove zemlje jer se ne žele uhvatiti u koštac sa problemima. Samo tada kada učestvujemo, imamo pravo na kritikovanje domaće vlasti.

INTERVIEW.BA: Koja je Vaša poruka za mlade koji biraju odlazak iz BiH, a ne borbu za napredak?

KADIĆ: Potpuno sam protiv odlaska mladih jer zašto bismo izvozili sav potencijal iz BiH? Uzmimo upravo taj potencijal i budimo dio promjena jer ovo je zemlja za sve nas.

Ovaj tekst je urađen u okviru projekta “Bosna i Hercegovina: Animiranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija” koji se  sprovodi uz podršku USAID BiH, a implementira ga Nacionalni demokratski institut BiH (NDI BiH) uz podršku YIHR BiH i Fondacije INFOHOUSE. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost redakcije.

Pročitajte još: 

Fatima Pobrklić: Obrazovanje može promijeniti cijeli svijet, a projekat Budi inspiracija pokazuje da moramo početi od sebe

 

 

 

 

Idi naVrh

Don't Miss