Damir Džumhur: Protiv Federera presudile su neiskorištene break šanse

02.09.2019.

Najbolji bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur (27) poražen je od trećeg igrača svijeta Rogera Federera sa 1:3 u setovima (6:3, 2:6, 3:6, 4:6), u drugom kolu US Opena. Meč je trajao dva sata i 23 minute. U trećem međusobnom okršaju protiv legendarnog Švajcarca i osvajača najvećeg broja Grand Slam titula – 20, naš teniser pružio je jak otpor, poveo sa 1:0, ali je iskusniji Federer preokrenuo razultat i prošao u dalje takmičenje. U 2019. Džumhura su pratili brojni problemi sa povredama. Prema njegovom mišljenju, povrede su razlog slabijih rezultata na turnirima. Sada je potpuno zdrav i nada se da će njegova forma ići uzlaznom putanjom u nastavku sezone, što bi trebalo rezultirati uspjesima i poboljšanjem plasmana na ATP listi. Naš sagovornik trenutno je u Sjedinjenim Američkim Državama. Za Interview. ba teniser iz Sarajeva govorio je o učinku na posljednjem ovosezonskom Grand Slam turniru u New Yorku, ambicijama do kraja 2019. i drugoročnim planovima, meču Prve grupe Euroafričke zone Davis Cupa između BiH i Češke, 14. i 15. septembra u Zenici, te vodećem svjetskom teniseru Novaku Đokoviću iz Srbije.

BEZ SREĆE U ŽRIJEBU: „Sigurno da bih bio još zadovoljniji da sam prošao još neko kolo na US Openu, no lijep je osjećaj igrati protiv najboljeg igrača na svijetu svih vremena Federera. Šteta je što me nije poslužila sreća u žrijebu, kako bih kasnije odmjerio snage sa velikim protivnikom na Otvorenom prvenstvu Amerike“.

INTERVIEW.BA: Prije eliminacije od trećeg tenisera na svijetu Federera u drugom kolu, pobijedili ste Francuza Elliota Benchetrita sa 3:1 u setovima (4:6, 6:2, 6:3, 6:0). Jeste li zadovoljni nastupom na US Openu?

DŽUMHUR: Imam razloga za zadovoljstvo, ali ostao je žal što nisam imao više sreće, pošto sam odigrao dobar meč protiv Federera. Da sam iskoristio nekoliko break lopti u trećem i četvrtom setu, rezultat bi bio bolji. Pripremao sam se drugačije za posljednji meč sa Federerom, za razliku od prethodna dva meča protiv njega, kada sam imao preveliku dozu respekta. Trenirao sam sa željom da ga pobijedim jer se jedino tako može igrati protiv njega.

INTERVIEW.BA: Šta je nedostajalo za bolji rezultat protiv trećeg nosioca na US Openu?

DŽUMHUR: Presudile su neiskorištene break lopte na servis Federera. Poslije završetka susreta, analizirao sam igru sa trenerom Petrom Popovićem. Vidjeli smo i da je nedostajalo sreće. Jedna break lopta puno znači, a ovaj put ih je nekoliko protivnik spasio. Žalim što nisam ostvario bolji rezultat, ali raduje me dobra igra koju sam pokazo protiv Federera. On je poznat po tome da dobro igra u trenucima kada rival ima break šanse. Protiv mene je dobro servirao i iskoristio inicijativu u odlučujućim trenucima duela. Bez obzira na to, mislim da sam na pravom putu da se vratim u kvalitetnu formu, što je pokazao i ovaj dvoboj.

INTERVIEW.BA:  Nedavno je srbijanski stručnjak Petar Popović postao vaš trener. Kako komentarišete saradnju sa trenerom koji je ranije predvodio Ivu Karlovića, Filipa Krajinovića i Andreu Petković?

DŽUMHUR: Dva mjeseca radim sa Popovićem. Zadovoljan sam načinom i intenzitetom treninga. Igram bolje, te pokušavam određene stvari koje sam uspjevao odlično izvesti na treninzima primijeniti u zvaničnim mečevima. Podigao sam formu i to se vidjelo na US Openu. Osjećam se zdrav i fizički spreman, a Federer je morao odigrati izvanredno da bi me pobijedio. Ako nastavim sa kvalitetnim treninzima, ne bi trebao biti problem da popravim formu.

INTERVIEW.BA: Koji su naredni turniri u planu i da li nastavljate sa igranjem u SAD-u?

DŽUMHUR: U ponedjeljak startuje ATP Challenger u New Havenu, posljednji iz serije ovih turnira u 2019. Potom slijedi nastup u Sankt Peterburgu, gdje još čekam pozivnicu za glavni turnir. Ako je ne dobijem, igraću kvalifikacije. Sudjelovaću i na turnirima u kineskim gradovima Zhuhaiju, Pekingu i Šangaju.

INTERVIEW.BA: Koliko su povrede uticale na slabije rezultate u ovoj godini?

DŽUMHUR: One su najviše doprinijele padu na ATP listi. Pauza sa treninzima u trajanju od deset dana utiče na to da je potrebno mjesec ili dva da se teniser vrati u puni trenažni proces i pravu formu. Izgubio sam i samopouzdanje sa nekoliko poraza. Stvarno sam imao dosta pehova ove godine. Bio sam u tri-četiri navrata povrijeđen. Sa trenerom nastojim voditi računa o prevenciji kako bih ubuduće spriječio ponavljanje povreda.

INTERVIEW:BA: Koji je plan do kraja 2019?

DŽUMHUR: Trener sluša razgovor i kaže da trebam biti među 80 (osmijeh, op.a). Nadam se da će me zdravlje poslužiti kako bih igrao što veći broj turnira. Cilj je da što više popravim plasman i približim se mjestu među 50 najboljih na svijetu.    

INTERVIEW.BA: Pobjeđivali ste svjetske teniske velikane Rafaela Nadala, Stana Wawrinku, Tomaša Berdycha. Da li je neki od ovih trijumfa poseban?

DŽUMHUR: Bilo je značajnih pobjeda. Draga mi je bila ona protiv Nadala, mada je Španac predao meč kod rezultata 1:1 u setovima i 3:0 u trećem setu zbog povrede. Ipak, izdvojio bih kao najveću pobjedu nad Wawrinkom, tada trećim teniserom svijeta na ATP turniru u Dubaiju.

INTERVIEW. BA: Osvojili ste tri titule na ATP turnirima iz serije 250 u Sankt Peterburgu, Moskvi i Antalyji. Koji naslov je najdraži?

DŽUMHUR: Najdraža je titula iz St. Peterburga . Bila je prva od tri na turnirima iz ove kategorije i najmanje sam se nadao da ću je tada osvojiti. Sankt Peterburg je jedan od najljepših gradova, gdje sam igrao i uspjeh mi je ostao u posebnom sjećanju.

INTERVIEW. BA: Prošle godine izjavili ste da je vaš cilj plasirati se među 20 najboljih tenisera na svijetu. Nadate li se skoroj realizaciji ovog cilja?

DŽUMHUR: Nadam se, ali i znam da to neće biti nimalo lako ostvariti. Da bih napredovao, moram igrati što bolje i imati konstantno dobru formu duži period. Dugoročni cilj mi je da preskočim 23. mjesto, što je bio moj dosadašnji ranking karijere na ATP listi i da uđem među 20 najboljih.

INTERVIEW.BA: Može li BiH savladati Češku u Prvoj grupi Euroafričke zone Davis Cupa, u susretu koji je na rasporedu 14. i 15. septembra u zeničkoj dvorani Arena?

DŽUMHUR: Šanse su podjednake. Mi smo u maloj prednosti zbog domaćeg terena i što možemo birati podlogu koja nam najbolje odgovora. Trebali bismo igrati u kompletnom sastavu, pa nam i ova činjenica ide u prilog, dok će Česi najvjerovatnije nastupiti bez Berdycha.

INTERVIEW.BA: Da li će bh. reprezentaciji puno značiti domaći teren protiv Češke?

DŽUMHUR: Siguran sam da je to naša prednost, kao i da možemo izabrati podlogu koja će dobro odgovarati svim igračima iz bh. selekcije. Vjerujem da ćemo imati veliku podršku navijača i igrati u lijepoj atmosferi.

INTERVIEW. BA: Smatrate li da će Novak Đoković još dugo vremena biti najbolji svjetski teniser?

DŽUMHUR: Mislim da će se on na vrhu zadržati još nekoliko godina. Ne vidim ko bi uskoro mogao doći na njegovo mjesto.

INTERVIEW.BA: Ko je najbolji teniser svih vremena?

DŽUMHUR:  Federer je najbolji svih vremena. Do sada ima najviše osvojenih Grand Slam titula – 20, a moguće je da ga Džoković nadmaši u broju titula ako nastavi sa izvanrednim igrama na najvećim međunarodnim turnirima. Bez obzira na to, Federer je moj idol, uz kojeg sam teniski odrastao, a bio je i najduže vrijeme prvi na svjetskoj rang-listi. Ukoliko Đoković postane rekorder u dužini vremena provedenog na vrhu ATP liste, zaslužiće sve čestitke, ali Federer je za mene broj jedan svih vremena.     

INTERVIEW.BA: Šta vam je značio izbor za najboljeg sportistu BiH u 2017?

DŽUMHUR: To je bilo veliko priznanje za mene i sav uloženi trud. Te, 2017. godine osvojio sam dvije ATP titule u Sankt Peterburgu i Moskvi, te bio među Top 30 tenisera na svijetu. Bila mi je velika čast što sam izabran za najboljeg sportistu BiH u mojoj godini iz snova.

INTERVIEW.BA: Imate li hobija i šta radite u slobodno vrijeme?

DŽUMHUR:  Tokom pauze na turnirima igram PlayStation igrice i gledam televizijske serije. Kada se završi sezona, provodim što više vremena u društvu prijatelja i porodice koje poželim, pošto su profesionalne obaveze tenisera veoma zahtjevne i traže puno odricanja.     

Idi naVrh

Don't Miss