10 stvari koje ste htjeli pitati estetskog hirurga

Estetske operacije sve manje su „tabu tema“ u Bosni i Hercegovini, tako da hirurzi imaju sve više posla sa pacijentima oba pola. Estetskom hirurgu „Naše male klinike“ iz Sarajeva Aliji Aginčiću postavili smo deset pitanja koja su nas uvijek zanimala.Nastavite čitati ukoliko vas zanima da li postoji opasnost za rak dojke u slučaju ugrađenja implantata, koliko puta se može uraditi himenoplastika, te koje su operacije na koje se muškarci u našoj zemlji najčešće odlučuju.

ŽENE MOGU BEZBROJ PUTA URADITI OPERACIJU HIMENOPLASTIKE: “Operacija nije bolna i konkretno mi na „Našoj maloj klinici“ je radimo u lokalnoj anesteziji. Pacijentica ide odmah kući. Nakon 15 dana, može imati ponovo odnos”.

INTERVIEW.BA: Koji trendovi su trenutno prisutni kod pacijenata i pacijentica u BiH, kada govorimo o estetskoj hirurgiji?

AGINČIĆ: Estetska hirurgija je specifična grana hirurgije koja za cilj ima eliminisati one estetske nedostatke koje ima neka individua. Znači da samim tim ne možemo pristupiti svim pacijentima sa jednom te istom operacijom, već isključivo svakom pacijentu ponaosob. Ako neko ima velik ili kriv nos, pacijent će to i istaći kao problem, te ćemo se pozabaviti njegovim nosom. Razgovarat ćemo o problemu, pitati pacijenta kakav bi nos želio, da li nam može pokazati neku fotografiju na kojoj se može vidjeti baš takav nos kakvog bi on želio. Isto je sa ostalim dijelovima tijela, kapcima ili podočnjacima. Mnoštvo je operativnih procedura u estetskoj hirurgiji, a također i u anti-aging tretmanima. To su tretmani koji služe za uljepšavanje, a nisu hirurški. Svaku od tih procedura možemo nekada vidjeti u štampanim medijima, na TV-u, a u današnje vrijeme i na portalima. Ukoliko neka od hirurških ili nehirurških procedura izazove više pažnje onda možemo govoriti i o trenutnom trendu za nečim. Tako je jedno vrijeme bio trend Brazilska stražnjica ( Brasilian Butock ), što je jako popularna hirurška estetska procedura u USA i u Južnoj Americi. U Evropi je, naprimjer, ta procedura manje popularna, dok se u nekim zemljama Evrope smatra opasnijom hirurškom operacijom.

INTERVIEW.BA: Koliko je psihicka stabilnost bitna za pacijenta i da li prolaze kroz psihološku analizu prije odluke o operaciji?

 AGINČIĆ: Psihička stabilnost je jako bitna, a sama analiza se sprovodi na konsultacijama kod plastičnog hirurga. Ukoliko hirurg ocijeni da se radi o psihički labilnoj osobi , takva osoba se ne operiše ili se šalje na pregled kod psihologa koji treba da da saglasnost. Na samom pregledu se moraju tačno ustanoviti očekivanja pacijenta te da li su ta očekivanja realna ili nerealna. Ukoliko su nerealna, takav pacijent se ne smije podvrgnuti estetskom zahvatu. Nekada se i estetsko poboljšanje kod pacijenata odnosno i uspješan operativni zahvat, može kod pacijenata koji ne znaju šta hoće, protumačiti kao loš rezultat. Takvi pacijenti mogu bilo kakvu promjenu na svom licu ili tijelu uvijek protumačiti kao lošu, te ih je najbolje razotkriti tokom prvih konsultacija i ne operisati ih.

INTERVIEW.BA: Da li ste imali slučaje da se pacijenti nakon operacije predomisle i koji je postupak u tom slučaju?

AGINČIĆ: U prethodnom odgovoru je dosta toga napisano, ali još jednom da rezimiramo da su konsultacije i razgovor jako bitni. Ne samo bitni, nego i presudni. Nije loše ako to situacija dozvoljava , da konsultacijama odnosno razgovoru pred operaciju prisustvuje i pratnja, ukoliko na to pristaje pacijent. To može bili ili član uže familije ili supružnik. Prije operacije potrebno je načiniti nekoliko fotografija iz više uglova, a koje se nigdje ne objavljuju. Potrebno je potpisati pismeni pristanak. Ukoliko je sve gore navedeno sprovedeno kako treba, onda je mogućnost pokajanja dovedena na minimum…Međutim, ukoliko je pacijentica izričito htjela neku veličinu implantata za grudi i oni joj budu implantirani, može se nakon nekog vremena podvrgnuti ponovnom operativnom zahvatu i mogu joj se staviti još malo veći ili manji grudni implantati.

INTERVIEW.BA: Smanjivanje i povećanje grudije zasigurno jedna od stalnih operacija. Koji broj korpica je najviši koji ste ugradili?

AGINČIĆ: Povećanje i smanjenje grudi, istina je, spada u česte estetske operatrivne zahvate. Najčešći implantati koji se stavljaju su od 250 cc do 550 cc, ali stavljali smo i veće. Najveće kojih se sjećam su bili 800 cc i rađeni su po narudžbi. Pacijentica je otišla srećna, jer je naučila na veće implantate, a to joj je bila četvrta ili peta implantacija.

INTERVIEW.BA: U Hrvatskoj se pojavio slučaj u kojem je žena dobila rak dojke 11 godina nakon povećanja grudi. Doktori su rekli kako se radi o aplastičnom limfomu. Koja je mogućnost da se ovako nešto desi i uslijed čega nastaje?

AGINČIĆ: U Hrvatskoj navodite taj primjer, a u svijetu ih je bilo nekoliko. U Francuskoj je provedena opsežna studija. Meni nije poznat ni jedan jedini slučaj anaplastičnog krupnostaničnog limfoma. Implantati kod kojih je pronađen ALCL su bili Alergan firme i Polytech sa poliuretanskom membranom. Za sada me niko nije upoznao niti sa jednim jedinim slučajem ALCL-a u Bosni i Hercegovini. Istina, ovi slučajevi koji su verifikovani u svijetu su u promilima, a broj grugnih implantata koji su implantirani u Bosni su opet u promilima za zemlje u okruženju. Pri tome, mislim na žensku polulaciju u Evropi ili u USA. Na kraju krajeva, nije loše jednom godišnje obići hirurga radi implantata koji su Vam implantirani, a kako biste bili mirni.

INTERVIEW.BA: Koliko puta žene mogu uraditi operaciju himenoplastike i da li određena dob u kojoj se žene najčesće odlučuju na ovaj korak?

AGINČIĆ: Žene mogu bezbroj puta uraditi operaciju himenoplastike. Operacija nije bolna i konkretno mi na „Našoj maloj klinici“ je radimo u lokalnoj anesteziji. Pacijentica ide odmah kući. Nakon 15 dana, može imati ponovo odnos. Nažalost u našoj sredini zbog zaostalijih shvatanja takva operacije nije neuobičajena, mada je u zapadnim zemljama rijeđa. Ipak, pozitivna strana ovakvog zahvata je da je moguće riješiti problem odlaskom kod plastičnog hirurga i u biti rješiti problem u budućnosti , a koji je u prošlosti izgledao neriješiv. Nekada se takve djevojke u primitivnim sredinama nisu mogle udati, nisu mogle imati partnera, a sada to mogu. Ova metoda ipak vraća žene u isti nivo sa muškarcima koji su bili bezrazložno povlašteni.

INTERVIEW.BA: Laserka epilacija je postala poznata kao jedna od učinkovitih metoda uklanjanja dlačica. Da li se ovome priklanjaju više žene ili muškarci i koliko tretmana je potrebno kako bi metode bile učinkovito?

AGINČIĆ: Laserska epilacija je najsigurnija, najdjelotvornija, a u konačnici i najjeftinija metoda epilacije, tačnije trajnog uklanjanja dlačica sa dijelova tijela. Nemojmo je mješati sa IPL -om . Laser je laser, a IPL je IPL. Znatno sigurniji aparat je laser, naravno i neuporedivo skuplji. Laserska epilacija se sprovodi četiri do šest puta i može se obnavljati nakon dvije godine, a nekada i rjeđe ili nikako. Zamislite broja odlazaka u periodu od dvije godine, broj britvica, voska i ostalog. Bol da ne spominjem. U našoj maloj klinici posjedujemo najdjelotvorniji, najbezbolniji, najsavremeniji aparat na tržišu u svijetu a koji se zove  ALMA  Laser SOPRANO  ice.  Savjetujemo čitateljkama da odu na stanicu Alma Laser i da pogledaju kako izgleda jedna epilacija ovim laserom.

INTERVIEW.BA: Zatezanje stomaka se čini jako zanimljiva operacija. Na koji način seb odvija ovakva operacija i u kojoj mjeri se mogu ukloniti masne naslage na ovaj način?

AGINČIĆ: Zatezanje stomaka ili abdominoplastika je operacija kojom zatežemo prednji trbušni zid.. Rez je polumjesečasti u zoni je koju pokrivaju gaćice. Obično su kandidati žene kojima visi stomak nakon poroda, što ima za posljedicu takozvani viseći stomak. Operacijom se dobije zategnuta trbušna stijenka. Ipak, ova operacija se radi u opštoj anesteziji i treba joj pristupiti ozbiljno kako operator, tako i pacijent. Ovim zahvatima pristupaju i muškarci i žene, ali su žene ipak češći pacijenti.

INTERVIEW.BA: Da li ste ikada odbili uraditi neki zahvat i ako da, koji su bili razlozi za to?

AGINČIĆ: Nije rijetko da doktor odbije uraditi neki operativni zahvat. To treba uraditi ili kada pacijent ne zna šta tačno hoće da postigne operacijom, a doktor prepozna da takvom pacijentu ne treba raditi estetski zahvat jer on, ma kakav rezultat da ima na kraju, neće pomoći pacijentu i bit će na kraju nesretan. Također, postoje operativni zahvati koje hirurg ne radi, te treba u takvom slučaju poslati pacijenta u onu ustanovu u kojoj se takvi zahvati rade često i sa sigurnošću.

INTERVIEW.BA:  Da li i muškarci dolaze na operacije i koje dijelove tijela najčešće smanjuju/povećavaju?

AGINČIĆMuškarci nisu rijetki kao pacijenti i često dolaze na liposukcije, abdominoplastike, ginekomastije ( smanjivanje uvećanih grudi ), operacije nosa, ušiju, kapaka i podočnjaka, a često dolaze i na transplantaciju kose. Naravno, na transplantaciju kose dolaze oni pacijenti kojima situacija i lokalni nalaz dozvoljavaju transplantaciju. Tačnije, oni koji imaju ćelavost koja nije toliko uznapredovala i koja se ipak može riješiti. Što se tiče laserske epilacije, kod muškaraca radi se veoma često. Obično su to leđa  i stražnjice kod jako maljavih muškaraca do epilacija kompletnog tijela kod muškaraca, a to je, napominjemo sada, trend u zapadnom svijetu.

Prethodna vijest

POVRATAK OTPISANE Dženana Alađuz: Na doručku sa sudijom, posljednja ljudska gesta prije nego što ga primiš

Naredna vijest

ISTINOM U GLAVU Dragan Bursać: RS je inkubator terorizma