22363862e059e4a2b438621cd005721b
22363862e059e4a2b438621cd005721b

Predrag Kojović: Bh. pravosuđe je velika korporacija za trgovinu utjecajem

31.05.2019.

O stanju u bosanskohercegovačkom pravosuđu razgovarali smo sa predsjednikom Naše stranke i zastupnikom u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Predragom Kojovićem, koji smatra kako je stanje u pravosuđu među najvećim preprekama za napredak ove zemlje i kako se rješenje ovog problema nalazi u kombinaciji poteza međunarodnih institucija i same pravosudne zajednice.

VISOKA PRIMANJA OTVORILA APETIT TUŽIOCIMA: „Danas imamo pravosuđe kao „odmetnuti element“ koji je slobodu za nesmetan rad shvatio kao odsustvo ikakve odgovornosti, a visoka primanja su im samo otvorila apetite i želju za još novca i utjecaja. Zbog toga imamo sudije i tužioce koji trguju predmetima, koriste svoje pozicije za korupciju, nepotizam i generalno premrežavanje društva svojim štetnim utjecajem.

INTERVIEW.BA: Naša stranka je u jučerašnjem saopštenju tražila od OSCE-a da interveniše u slučaju afere koja potresa Visoko sudsko i tužilačko vijeće. Da li taj zahtjev stvarno smatrate opravdanim?

KOJOVIĆ: U formulisanju tog saopštenja vodili smo se mišljenjem brojnih pravnih eksperata koje smo kontaktirali, između ostalih vidite da naprimjer i profesor Edin Šarčević podržava ovaj poziv kojeg treba gledati u širem kontekstu rješavanja krize koja ne potresa samo VSTV nego zahvata naše pravosuđe u cjelini. U tom smislu međunarodne organizacije i institucije ne mogu vječno bježati od svoje odgovornosti i biti u ulozi vječitih posmatrača. Tačno je da OHR ima mandat da, jednostavno rečeno, „smjenjuje i postavlja“ ali tu imamo i druge organizacije koje se bave vladavinom prava kakva je OSCE i one moraju imati proaktivnu ulogu, naročito u situaciji u kojoj je očigledno da su pravosudne institucije u potpunosti podređene interesima političkih i, slobodno ću reći, kriminalnih krugova. OSCE i OHR moraju intervenisati u okviru svojih nadležnosti u pravcu mijenjanja takvog stanja.

INTERVIEW.BA: Smatrate li da je stanje u pravosuđu baš takvo kakvim ga opisujete?

KOJOVIĆ: Nekorumpirano pravosuđe lišeno političkog utjecaja je od ključne važnosti za sve druge procese koji nas čekaju u približavanju EU. To smo vidjeli i u mišljenju Evropske komisije i jasno je da bez striktne vladavine prava nema evropske Bosne i Hercegovine. Očigledno je da ovakvo pravosuđe kojim upravlja ovakav VSTV nema kapacitet da građanima osigura vladavinu prava, jer vladavina prava podrazumijeva da se najstrožiji standardi ponašanja i djelovanja primjenjuju upravo na nosioce funkcija u pravosuđu. Danas je naše pravosuđe na čelu sa VSTV-om jedna velika korporacija za trgovinu utjecajem i nema sfere života u našem društvu na koju korumpirani tužitelji i sudije nemaju štetan utjecaj.

INTERVIEW.BA: Kažete kako je VSTV „korporacija za trgovinu utjecajem“, ali postoji li efikasan način da se to promijeni?

KOJOVIĆ: Reforma pravosuđa je jedan eklatantan primjer kako politika i struka zajedno mogu obezvrijediti svaki napor da se uspostave kvalitetne institucije u ovoj zemlji. Međunarodna zajednica je prije petnaestak godina sudijama i tužiteljima osigurala idealne uslove za rad, dali su im sjajne plate i poziciju da svoj posao obavljaju nesmetano – ako to žele. Međutim, ono sa čim se nije računalo bilo je ljudska pohlepa tako da danas imamo pravosuđe kao „odmetnuti element“ koji je slobodu za nesmetan rad shvatio kao odsustvo ikakve odgovornosti a visoka primanja su im samo otvorila apetite i želju za još novca i utjecaja. Zbog toga imamo sudije i tužioce koji trguju predmetima, koriste svoje pozicije za korupciju, nepotizam i generalno premrežavanje društva svojim štetnim utjecajem.

INTERVIEW.BA: I, koji bi bio način da se to promijeni?

KOJOVIĆ: Postoje brojni mehanizmi čija bi kombinirana primjena mogla popraviti ovo stanje. Osim intervencije međunarodnih institucija koja jeste neko instant-rješenje ali nije održivo na duže staze, pravosuđe se mora mijenjati iznutra. Nažalost, čitamo ovih dana pisma podrške koja razna udruženja nosilaca pravosudnih funkcija upućuju svojim predstavnicima u VSTV-u na osnovu čega možemo zaključiti jedino kako je ovakav model rada u interesu kompletne pravosudne zajednice! Jedan od načina da se stanje počne mijenjati je da se časni tužioci i sudije distanciraju od ovakvog VSTV-a i svojih predstavnika u njemu. Udruženja sudija, tužilaca i advokata moraju uskratiti podršku ovakvom načinu zastupanja svojih interesa, jer u suprotnom pristaju da cijela  pravosudna zajednica bude označena kao dio te korumpirane korporacije. Znači, djelovanje međunarodnih institucija u kombinaciji sa djelovanjem same pravosudne zajednice na personalnim promjenama i izmjenama zakona bi bio idealan recept za rješavanje problema u pravosuđu i snažan korak ka ozdravljenju našeg društva u cjelini. 

Idi naVrh

Don't Miss