8af125dfab380ae4570a8091183ab86d
8af125dfab380ae4570a8091183ab86d

Džanan Musa za Interview.ba: NBA ne dozvoljava košarkašima da igraju za reprezentaciju dok traje sezona

08.05.2019.

Jedan od najboljih bh. košarkaša Džanan Musa odmarao je ovih dana u Sarajevu po okončanju prve sezone u NBA ligašu Brooklyn Netsu. Najveći dio sezone 20-godišnji Bišćanin proveo je igrajući u razvojnoj NBA ligi za Long Island Netse, koje je uspješno predvodio do finala play offa, u kojem su poraženi od Rio Grande Valley Vipersa sa 1:2 u pobjedama. Nakon trogodišnjeg igranja za Cedevitu, sa kojom je osvojio tri titule prvaka i isto toliko naslova osvajača Kupa Hrvatske, naš reprezentativac okrenuo se novom izazovu – nastupu u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu. Podsjetimo, bio je najbolji igrač i strijelac kadetskog Evropskog prvenstva 2015. u Litvaniji, na kojem je BiH osvojila zlatnu medalju trijumfom nad domaćinom sa 85:83 u dramatičnom finalu. Za interview.ba Musa je govorio o ličnom učinku, NBA ligi, reprezentaciji BiH, koja se nije kvalifikovala na Svjetsko prvenstvo u Kini (31. august – 15. septembar), nastupima za našu selekciju u narednom periodu i favoritu za osvajanje Eurolige.

ZADOVOLJAN U AMERICI: “Veoma sam zadovoljan proteklom godinom koju sam odigrao u Sjedinjenim Američkim Državama, kako na ličnom, tako i na timskom planu. Stekao sam važno iskustvo i naučio kako funkcioniše NBA liga.”  

INTERVIEW.BA: Koja je osnovna razlika u kvaliteti između košarke u SAD-u i Evropi?

MUSA: U Americi se igra puno brža košarka, a igrači su izuzetno fizički pripremljeni kako bi podnijeli naporan ritam igranja u kratkom vremenskom razmaku. Na evropskom kontinentu izraženije su finese u igri i pažnja se posvećuje taktičkoj pripremi. Snaga je elemenat koji donosi razliku u kvaliteti.

INTERVIEW.BA: Šta mislite o učinku Brooklyn Netsa, koji je eliminisan od Philadelpije 76ersa sa 1:4 u četvrtfinalu doigravanja Istočne konferencije NBA lige?

MUSA: Ulaskom u play off, Netsi su ispunili zadani cilj. Plasman u završnicu Istočne konferencije NBA lige donio je zadovoljstvo u klubu pošto je to bio plan prije početka sezone.

INTERVIEW.BA: Najveći dio sezone nastupali ste za razvojnog NBA ligaša Long Island Netse, dok ste u najjačoj svjetskoj ligi upisali 11 nastupa. Nadate li se većoj minutaži u narednoj sezoni NBA lige?

MUSA: Siguran sam da ću dobiti veću priliku za igrom u idućoj sezoni. Period adaptacije na zahtjeve najjačeg košarkaškog takmičenja na svijetu je iza mene, kao i problemi sa povredom, zbog koje sam pauzirao određeno vrijeme, ali je ona sanirana. Ljetni period iskoristiću za rad kako bih spreman dočekao početak nove sezone. Još ću desetak dana odmarati.

INTERVIEW.BA: Kakav je dojam o igranju u NBA G ligi?

MUSA: Nastupi za Long Island Netse su mi dobro došli i pomogli da igrački napredujem.

INTERVIEV.BA: Selekcija BiH završila je drugu fazu kvalifikacija za prvenstvo svijeta na posljednjem, šestom mjestu grupe K, ostvarivši tri pobjede i devet poraza. Kako ocjenjujete nastup BiH, koja se nije plasirala na SP i njenu budućnost?

MUSA: Mogli smo odigrati puno bolje u kvalifikacijama. Međutim, pozitivno je da smo dobili nekoliko mladih igrača koji mogu koristiti našoj reprezentaciji u narednom periodu. Kao 20-godišnjak igram već četiri godine za seniorsku selekciju Bosne i Hercegovine, pa sam među iskusnijim igračima. Pokušaćemo ubuduće pobjeđivati velike reprezentacije.

INTERVIEW.BA: Da li će bh. tim moći računati na vaše usluge i koliko kvalifikacije imaju smisla bez najboljih igrača koji ne nastupaju za reprezentacije?

MUSA: Jasno je da NBA liga i Euroliga ne dozvoljavaju košarkašima da igraju za reprezentaciju u terminima dok traje sezona. I drugi reprezentativci su razočarani što nije konačno riješen ovaj problem. Nema svrhe previše pričati o reprezentativnim rezultatima ako se najbolji igrači ne igraju u kvalifikacionim utakmicama.

INTERVIEW.BA: Može li neko pokvariti planove SAD-a u pohodu na treće uzastopno zlato na Mundobasketu?

MUSA: Mislim da Srbija može parirati Amerikancima, pa i Grčka, koju predvodi sjajni Antetokounmpo. Ostale selekcije nemaju kvalitet da mogu ravnopravno parirati Americi, koja je glavni favorit za odbranu naslova svjetskog prvaka.

INTERVIEW.BA: Koji treneri su ostavili najveći trag u vašoj dosadašnjoj igračkoj karijeri?

MUSA: To su Kenny Atkinson, trener u Brooklyn Netsu i Will Weaver u Long Islandu, te Enes Numanović i Duško Vujošević.

INTERVIEW.BA: Kome dajete prednost u borbi za osvajanje Eurolige?

MUSA: Fenerbahce će sigurno osvojiti naslov prvaka Evrope.

Idi naVrh

Don't Miss