ff05d5a3350598f30fd3b4927183265f
ff05d5a3350598f30fd3b4927183265f

Abela Purivatra: (Za) gađenje… i zato smo krivi?

07.12.2018.

„U društvu gumene plavuše“. Naslov je to koji sam pronašla na internetu, a koji se odnosi na sistem PAR – NEPAR koji se primjenjivao u bivšoj nam državi. Naime, stručnjaci Saveznog komiteta za saobraćaj Jugoslavije, kada se pojavio problem sa nestašicom goriva, nisu odbacili mogućnost zabrane da se u automobilu vozi samo jedan čovjek. Ozbiljna je to mjera, kao što je i gumena plavuša ozbiljna protumjera, ali vratićemo joj se nešto kasnije.

Piše: Abela Purivatra, glavna i odgovorna urednica Interview.ba

Šta mislite o sistemu PAR – NEPAR danas? O mjerama koje se trenutno provode, sjednicama koje se prekasno zakažu i odgovornostima koje nisu ničije? Dijelite li mišljenje stručnjaka da su brojke koje mjere zagađenje visoke zbog jedne ćevabdžinice?

Kada bismo u ovoj državi, MI građani, stekli dojam da možemo misliti više puta nego jednom godišnje (za izbore) situacija u trenutnoj nam državi možda ne bi bila ovakva. Možda bismo shvatili da problem sa kvalitetom zraka u Sarajevu, Tuzli i ostalim gradovima u Bosni i Hercegovini postoji godinama i u svim godišnjim dobima.

Možda bismo shvatili da se taj problem treba rješavati sistemski, od aprila do oktobra, a ne u novembru kada je za rješenje, već uveliko kasno.

Zadržimo dah

Politički marketing i spinovanja u našoj su zemlji već odavno premašili sve svjetske standarde i uveli smo neke nove, samo nama svojstvene. Tako je neko uspio ponovo pažnju sa kolektivnih ili pojedinačnih neuspjeha politike ove zemlje prebaciti na razmišljanje o kvaliteti zraka.

I nema tu ništa ružno. Naprotiv!

Svima dostupni podaci pokazuju da su negativne čestice u zraku na prevelikom niovu. (Ne)vidi se to i golim okom. Stručnjaci, naročito stranci, konstantno ukazuju na negativne poslijedice koje te čestice imaju na zdravlje ljudi, naročito djece.

U Sjevernoj Koreji od 100.000 stanovnika život zbog nekvalitetnog zraka izgubi 238 ljudi. U našoj zemlji, na 100 000 stanovnika iz istog razloga umre 232 ljudi.

Porazne statistike? Da! I o njima se itekako treba govoriti.

Ipak, momenat je, kao i obično, dosta neobičan, mogli bismo reći i pogodan.

Postizborno vrijeme možda je i najbolje da se potpuno skrene pažnja građana sa politike. Da se zaboravi da su predstavnici Centalne izborne komisije više CIK – CAK nego što su CIK. Da neopaženo prođu sezonska hapšenja i ubistva policajaca…. Da se zaboravi da je BiH država protiv čovjeka.

Zato zadržite dah. Nekvalitetan zrak je bio i prethodnih godina. Zadržite dah i otvorite oči!

Pogledajte oko sebe jer mnogo je toga i dalje ostalo za izgubiti.

U društvu gumene plavuše

Gdje je drugo, nego na kraju, najbolje vratiti se početku priče. Dakle, ne zbog zraka nego zbog nestašice goriva, PAR-NEPAR sistem izmišljen je i uveden u Juguslaviji. Milioni Jugoslovena vozili su se samo utorkom/četvrtkom, parnim ili neparnim vikendima. Nije tada odbačena ni mogućnost da se kažnjavaju svi oni koji se voze sami u automobilu. A narod je negodovao.

„Hoćemo li tada kažnjavati čoveka koji pred kapiju svog kolektiva stiže sam u fići, pošto je prethodno odvezao ženu u drugu fabriku, decu u školu!? Ili da kupimo po jednu lutku na naduvavanje, i to plavušu, pa da je vozimo?

Drugačije je vrijeme, kažu, a nismo ni mi više nismo isti.

Sada se čovjek kažnjava svakodnevno, kada jeste i kada nije kriv. Zato neka nam gumena lutka bude podsjetnik. Da je bilo i da može biti bolje.

Idi naVrh

Don't Miss