0a7009adccdbc4bb932a2049fac3c934
0a7009adccdbc4bb932a2049fac3c934

POVRATAK OTPISANE Dženana Alađuz: “Da smo htjeli da nas vlast j… glasali bi za Bred Pita”

30.11.2018.

I ko kaže da čovjek ne uči dok je živ? Meni je npr ova rečenica iz naslova, “Da smo htjeli da nas vlast jebe, glasali bi za Bred Pita”, navodno transparent demonstrantice iz Francuske, pokazao da sam džaba diplomirala književnost – ovakvu složenicu može samo narodna mudrost da izrodi, nikako moj Džojs ili Folkner.

Piše: Dženana Alađuz za Interview.ba

Kad smo već kod narodne mudrosti, uvijek sam poštovala onu izreku “bolje vrabac u ruci nego golub na grani”. Sve dok Bakir i Dragan,  aka Prle i Tihi,  nisu pozvali ljevicu na pregovore. Dragi naši ljevičari, bolje golub na grani nego vrabac koji vam ovaj dvojac pripremi. Taman da je džinovski, na galofaku rastao, ma jedno čudo od vrapca, pobjednik Čevljanovića…

Svoju nepovjerljivost i nedostatak političke pragmatičnosti slobodno prepišite neiskustvu – kad se Bake ne ustručava vas nazvati “neiskusnim ljevičarima”, ne znam što biste vi štedili desnicu. Mislim na političku a ne tjelesnu, sram vas bilo.

Kad spomenuste neiskusne ljevičare, bilo je u istoriji kultura i društava koji su lijevu ruku neobično cijenili. Jer im je pomagala. O čemu svjedoči grafit iz Pompeje: “Kad brige pritisnu moje tijelo, lijevom rukom oslobađam nagomilane tečnosti”. 

Sad iz ove takorekuć istorijske perspektive gledano, možemo se zapitati – kad Bake kaže “neiskusna ljevica” na šta tačno misli?  I sad kad god mi iskoči na vijestima, kako da ne pomislim “bože kad li se on posljednji put oslobodio …hmm nagomilane tečnosti?” Sreća pa se ne družimo. Ne bih ga mogla pogledati u oči i pitati “Kako si” sve bih ganjala lijevu ruku da vidim je l ojačala.

Naravno ne moraju se  desničari samo ljevicom oslobađati stresa. Izloženost kulturi, lijepim umjetnostima, pokretu i zvuku često zna djelovati ljekovito. Usudila bih se primjetiti terapeutski čak, vidjevši Milorada, Predsjednika svemira, kako milo gleda kraljevski balet iz kraljevske lože.

Čovjek koji je na putu do Predsjednika svemira došao iz šatora, mikrofona zadjenutog za pas, danas gleda Romea i Juliju. I to kao balet! Bez pratnje sintesajzera!!Toliko ga je obuzela ars poetika da nije ni razmjestio zastave pardon zavjese u pozorištu.

Da, prava je sreća da nam je u novoj vlasti veliki broj pjevača, glumaca, kulturnih radnika. Ako se ona trojica uskoro ne odmaknu od motke sa zastavom, uvijek mogu postaviti neki balet.

Idi naVrh

Don't Miss