61ff5edac309ecdec6b52e266bd7e24e
61ff5edac309ecdec6b52e266bd7e24e

Gostujući komentator Sanjin Latifić: Mali ne daju fore velikima

24.06.2018.

Za mnoge je Svjetsko prvenstvo najnezanimljivija stvar za svijetu. Dok ne poslušaju kako ga opisuje Sanjin Latifić u čijem su timu ove godine pored selektora Cabrere i imena kao što su Burić, Šukalo, Jukić/Filipović, Hodžić, Tanović, Nadarević, Samarah, Sulejmanović, Biščević, Vuletić, Musemić, Kamerić i Bugarin. Ko je kome dao gol, šta koristi mali zeleni te šta nas čeka u idućoj sedmici.

Piše: Sanjin Latifić

KO JE GLAVNI FAVORIT: Brazil, možda i glavni favorit uoči ovog SP-a, u grupi E nije pretjerano ubjedljiv, niti je nakon 2. kola siguran da će se plasirati u nokaut fazu takmičenja, a VAR (Video Assistant Referee) radi punom parom i generalno pomaže poštenijem suđenju.

Deset dana i 26 utakmica nakon početka 21. prvenstva svijeta u fudbalu napola sam iscijeđeni limun, a napola agilni veznjak koji i dalje drži loptu, organizuje igru svoje ekipe i trudi se da preciznim pasovima uposli nekoga od saigrača u napadu koji će tu magičnu i kožnu napravu poslati u mrežu. Već dvanaesti Mundijal kojeg pratim tokom svog skromnog bivstvovanja na kugli što okreće se u trećem redu od Sunca nije (ovog puta) tek „sveti mjesec“ u kojem se isključivo i samo gledaju po 3 vrhunske utakmice dnevno, te u preostalih 16 sati kontemplira i sanja o njima. Valja raditi i to udarnički, pa su barem jedno popodne ili veče u kojem ću razgaćen i opušten ostati u vlastitom domu i nasamo uživati u majstorijama najboljih svjetskih nogometaša tek želja pusta ili misaona imenica. 

Ipak, sretan sam jer proteklih se dana intezivno bavim onim što ponajviše volim, a u mom timu pod budnom paskom selektora Cabrere igraju i takva (prez)imena kao što su Burić, Šukalo, Jukić/Filipović, Hodžić, Tanović, Nadarević, Samarah, Sulejmanović, Biščević, Vuletić, Musemić, Kamerić i Bugarin, pa je sve nekako ugodnije i lakše. 

Mundijal kojeg gledamo je (zasad) i dobar i interesantan i uzbudljiv, pa je uživancija zagarantovana i, što je možda i najvažnije, moguće je i ovoga ljeta prepustiti se njegovim (dokazanim) iscjeljiteljskim moćima koje nas, bar na mjesec dana, odvoje od surove realnosti i problema sa kojima živimo i borimo se u ostatku godine. Lopta se kvalitetno kotrlja i svako malo završi u kanafi, pa iako je par mečeva bilo turobno i pomalo naporno odgledati od početka do kraja, još nijedan nije završen sa nepopularnih 0:0. 

Postiže se solidnih 2,2 gola po utakmici (58 u 26), „mali“ ne daju fore „velikima“, a pojedine reprezentacije su već nakon nepotpunog 2. kola grupne faze takmičenja stekle status prijatnih iznenađenja, te nadmašile vlastita, kao i očekivanja javnosti u sredinama iz kojih su krenuli u Rusiju.

Reprezentacija domaćina je tako, već nakon svoje druge utakmice u grupi A i pobjede nad Egiptom (3:1) obezbijedila plasman među 16 najboljih, a sve to uz vrlo efikasnu, taktički zrelu i borbenu igru u kojoj nije bilo mjesta, ni potrebe za globano najavljivane i očekivane sudijske „vjetrove u leđa“. Marokanski „Atlaški lavovi“ su dali sve od sebe, ali prejaka konkurencija u grupi B, pa i nedostatak sportske sreće će ih nakon posljednje utakmice sa Španijom u ponedjeljak poslati kući. Slična je sudbina zadesila i peruanske „Inke“ u grupi C, a svi koji su gledali duele ove reprezentacije (koje na svjetskoj sceni nije bilo dugih 36 godina) protiv Danske i Francuske složit će se da je zaslužila više od 2 minimalna poraza. U grupi D Hrvatska cvjeta i dijeli fudbalske lekcije rivalima, a aktuelni viceprvak planete Argentina guši u problemima i na travnjaku izgleda poput razbijene vojske u kojoj se ne zna nit’ ko pije, a još manje ko će to sve na kraju platiti. 

Brazil, možda i glavni favorit uoči ovog SP-a, u grupi E nije pretjerano ubjedljiv, niti je nakon 2. kola siguran da će se plasirati u nokaut fazu takmičenja, a VAR (Video Assistant Referee) radi punom parom i generalno pomaže poštenijem suđenju.Ipak, ponekad i “igrom slučaja” baš onda kada igra reprezentacija države u kojoj na adresi Strasse 20, P.O. Box 8044 Zurich stanuje FIFA, neobjašnjivo “zaštopa”, pa “ne vidi” očigledne prekršaje koje igrači švicarskog “Nati”-a rade pred vlastitim i golom svojih protivnika. Aktuelni prvak svijeta i uvijek moćna Njemačka si je uvodnim porazom (Meksiko, 0:1) u grupi F dopustila da drhtulji meču odluke protiv Švedske. 

Tokom nedjelje u grupama G i H (u kojoj, uzgred budi rečeno, baš svak’ svakoga pobijediti može) okončati će se 2. kolo grupne faze najvećeg i najvažnijeg fudbalskog, a i svakog drugog takmičenja na majčici Zemlji. U ponedjeljak će se u grupama A i B odmotati i filmovi posljednjeg, trećeg kola nakon ćemo saznati konačne poretke u istim, te koji su prvi parovi osmine finala. No, dva dana ta na mene možete računati jednako kao i na “malog zelenog” Maradonu koji siše kubanske paukove u nakani da se skine sa ovisnosti i nekako proguta degutantne partije svoje “Albiceleste” u prve 2 partiture ruskog kazačoka 2018-e.

Bit ću tad na stanki, obratite se Branki!

Idi naVrh

Don't Miss