36fd63aa557e6cf7be5bbcd94186bbdc
36fd63aa557e6cf7be5bbcd94186bbdc

Džinić, Duraković i Handžar: Naš blog je pokazatelj da se s nula KM može pokrenuti posao

23.06.2018.

Studenti treće godine Odsjeka za komunikologiju, Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, pokrenuli su studentski blog na kojem pišu o mladima u Bosni i Hercegovini. Uz pomoć asistentice i profesorice počeli su pisati prve stranice njihove novinarske karijere, a kako su nam kazali želja im je da ona teče u profesionalnom smjeru koliko god je to moguće. Za Interview.ba Lejla Džinić, Maida Duraković i Erol Handžar govorili su o tome kako njihov blog može utjecati na bh. stvarnost i mijenjati je, kao i o tome da li će poticati mlade da budu više uključeni u izborni proces, s obzirom na to da se sve manji broj mladih ljudi odlučuje da glasa, a izborna je godina.

SAMO POZITIVNE TEME: „Nismo nešto razmišljali da pišemo o predstojećim izborima jer smo se fokusirali samo na pozitivne teme (smijeh). Ideja da pišemo o izborima u smislu da pozivamo mlade da sudjeluju više u izbornom procesu je dobra. Imamo jedan tekst gdje su naše kolege pisale o tome da li građani BiH žele biti građani drugog reda u nekoj drugoj državi ili da ostanu ovdje i da nešto učine. Mislim da bismo u tom smjeru trebali pisati“.

INTERVIEW.BA: Kako ste došli na ideju da pokrenete blog?

DŽINIĆ: Tokom predavanja asistentica nam je predložila da pokrenemo blog, gdje ćemo osim teoretskog dijela koji imamo u sklopu nastave, imati i taj praktični dio. Prvesntvena ideja je bila da pišemo priče i intervjue za bodove. Platforma je također bila zamišljena kao prostor gdje bi druge kolege  iz novinarstva mogli čitati naše radove, ali i kako bi bili predstavljeni medijskim organizacijama u smislu, ako bi neko od nas sutra poželio da radi u medijima da ima pokazati da je već nešto pisao, odnosno da je imao taj praktični segment novinarstva. Bili smo jako entuzijastični kada smo počeli pisati, zapravo, nismo ni znali koje su sve naše mogućnosti. Kasnije nam bodovi uopće nisu bili važni, ali nam je puno značajniji bio besplatan prostor gdje možemo objavljivati naše priče, intervjue i TV-priloge, koji se uglavnom tiču mladih u BiH.

DURAKOVIĆ: Cilj platforme jeste razviti profesionalno novinarstvo, naročito među grupama koje najčešće posjećuju portale. Ovo je praktični prikaz kako s budžetom od nula KM možete razviti posao.

INTERVIEW.BA: Šta je to što bi u bh. društvu mogli promijeniti, a na šta vi možete utjecati?

HANDŽAR: Razmišljanje mladih! Kada mladi počnu razmišljati i shvatati da imaju platforme na kojima se mogu iznositi stavove i mišljenja, onda ćemo mi učiniti nešto društvenokorisno. Dok god mladi misle da u BiH nema prostora da iskažu svoje mišljenje, nismo ništa uspjeli. Ovaj portal ne bi imao smisla da nismo mlade promovisali i da nisu došli u žižu javnosti. Već su neki mediji prenosili naš priče. Svi su ušli i pogledali su naš rad. Svakog mladog su vidjeli. Ti mladi su samim time dobili platformu putem koje će biti viđeni.

DŽINIĆ: Možemo se promovisati na različite načine. Društvene mreže su danas pristupačne, ali tu može pisati svako i svašta. Ovdje ipak postoji neki nivo kvaliteta i neki nivo stručnost, jer naši tekstovi prođu filtere i prođu priče koje imaju smisla. Želimo da pokažemo pozitivne priču naše stvarnosti, ali i da ukažemo na neke probleme koji nas okružuju. Na našem blogu možete vidjeti profesionalne i objektivne priče.

INTERVIEW.BA: Da li ćete na svom blogu pisati o predstojećim izborima, u smislu da promovirate veću uključenost mladih u izborni proces?

DŽINIĆ: Iskreno nismo nešto razmišljali o tome jer smo se fokusirali samo na pozitivne teme (smijeh). Ideja da pišemo o izborima u smislu da pozivamo mlade da sudjeluju više u izbornom procesu je dobra. Imamo jedan tekst gdje su naše kolege pisale o tome da li građani BiH žele biti građani drugog reda u nekoj drugoj državi ili da ostanu ovdje i da nešto učine. Mislim da bismo u tom smjeru trebali pisati.

INTERVIEW.BA: Navedite tri razloga zbog kojih bi svaki student trebao posjetiti vaš blog?

HANDŽAR: Na blog bih ušao zato postoji pregršt tema, tako da barem jedan mora zanimati nekog studenta. Radio sam članak o pank muzici, neko sluša hip-hop muziku, pa je radio nešto o tome, čak imamo nešto i o plesu, zapravo, razne članke koji mogu privući sve ljude. Pokrili smo dosta tih tema koje su zanimljive za sve mlade. Važno je kazati da postoje teme koje neće čitati na svakodnevnim portalima.

DŽINIĆ: Mislim da će možda neke starije kolege ući na blog kako bi mogli pronaći neke potencijalne saradnike. Neko će ući na blog  čisto iz profesionalnog iskustva kako bi vidio kvalitet naših sadržaja, sve ovisi od interesa.  

DURAKOVIĆ: Svi naši posjetitelji mogu pronaći na našem blogu objektivne priče koje imaju motivacijsku notu, platformski prikaz i profesionalno novinarstvo. Nema tu nametanja. Pružamo ljudima mogućnost da biraju ono šta žele čitati.

INTERVIEW.BA: Da li u sklopu fakulteta imate praksu, te ako je imate da li ste zadovoljni?

DŽINIĆ: Imamo praksu u sklopu fakulteta. Bilo je tu nekih stvari koje smo teoretski naučili, pa potvrdili u praksi, ali smatram da je 15 dana jako malo vremena. Naša profesija je zanat na kojem mora svakodnevno da se radi i svakodnevno morate da učite na novim medijima.

Idi naVrh

Don't Miss