Muriz Memić, Dženanov otac: Sreo sam Dženanovog ubicu

14.05.2018.

Već dvije godine Muriz Memić, u sudnici i na ulici vodi bitku za otkrivanje istine o smrti sina Dženana Memića. U utorak, 15 maja, zajedno sa Davorem Dragičevićem, još jednim ocem koji traži odgovorne za smrt svog sina, izaći će na proteste, ovaj put u Sarajevu. Za interview.ba Memić po prvi put priča o nestalim snimcima kao i zavjeri koja seže u sami vrh sistema, te zašto je pretučen novinar Latić. Čime bi se danas Dženan bavio i o čemu pričaju njegova mama, sestra i otac kad su sami, kući…samo su neka od pitanja na koje je u ovom potresnom, dubokom intervjuu odgovorio Muriz Memić.

TEST ZA DRŽAVU: “Razgovarao sam s čovjekom kom je kćerka ubijena na Ilidži prije više godina i on mi je rekao svaka mi čast, on zna ko je ubio njegovo dijete, ali nije smio ići protiv sistema. E ja bih tada ubio sebe, ali to bi mi bilo zadnje u životu, ja se povući ne znam. Osim toga, ako se ovaj slučaj ne riješi – pada država BiH, pada pravosuđe. Stranci su uključeni u sve ovo, prate, ali za sada šute. Mi smo bili i kod visokog predstavnika Valentina Incka i on je rekao da je pravosuđe jedino na čemu stoji država i ako ovo padne – nema više BiH”.

INTERVIEW: Ko je ubio vašeg sina i zašto?

MEMIĆ: Još ne mogu reći ime i prezime, ali ubica postoji, a motiv je ljubomora. Znam ko je to, saznao sam, i sada od mene svi traže da kažem, ali ja to ne mogu jer ja ubicu ne mogu dovesti pred sud. Pozivao sam glavnu tužiteljicu Tužilaštva kantona Sarajevo Dalidu Burzić da ona kaže ime, ja ću prezime, da se suočimo, ako treba i u tv-emisiji da se gledamo u oči, pa ako ja pogriješim – neka mene zatvore, a ako ona pogriješi – neka ona odgovara.

INTERVIEW.BA: Ko zataškava istinu o Dženanovoj smrti i zašto?

MEMIĆ: Tužilaštvo. Oni štite nekoga, a ta zaštita seže do vrha države. Prvo je lagala Alisa Mutab (Dženanova djevojka koja je bila s njim u vrijeme nesreće – op.aut.), davala je pogrešne informacije jer je to njoj odgovaralo. Ona štiti ubicu. Davala je različite izjave, ali je rekla da ubica postoji, da nije saobraćajna nesreća. Meni je sada najvažnije da prekinem priču o saobraćajnoj nesreći, da otvorimo novi postupak i tada će se saznati ime ubice. U ovom postupku ne možemo to saznati, takav je zakon, a to znam jer sam ja svašta naučio o zakonima.

INTERVIEW.BA: Zašto institucije sistema neće da otkriju istinu?

MEMIĆ: Zato što su korumpirani, hoće da su bogovi. Shvatio sam to na najgori način, od prvog kontakta sa Tužilaštvom sam vidio da su oni neljudi, nečasni, nepošteni, korumpirani, da se stavljaju iznad drugih, a to im je omogućio zakon. Lično sam doživio od tužioca Murisa Ćate da se sakrije od mene kada sam prvi put bio u Tužilaštvu: portir mi je rekao da je tu, pozvao ga telefonom, a ja sam slušao razgovor u kom mu tužilac Ćato govori da mi kaže da nije tu, da je na bolovanju.

Budnje su mi poslale advokata

INTERVIEW.BA: Ubijen je mladi čovjek, običan dječak iz našeg komšiluka – zašto bi institucije krile informacije?

MEMIĆ: Nikada to neću shvatiti. Od uviđaja oni štite nekoga, saznali su istinu odmah tokom uviđaja i sad štite nekoga. Neću shvatiti zašto to rade, vjerovatno je more Dženana i Davida zataškano u BiH…

INTERVIEW.BA: Vjerujete li da je novinar Nedžad Latić pretučen zbog pisanja o ubistvu vašeg sina?

MEMIĆ: Jeste. Imao  je on više komentara, ali je i to razlog. On je sve napisao dvosmisleno, napisao je “Alijin sin” i mnogo me ljudi to pita., Ti ljudi, prvi put ovo govorim, i da ništa nisu uradili, obrisali su snimak sa sigurnosne kamere sa svog hotela i ne treba ništa više. Zašto su to uradili ako smo komšije, ako smo sarađivali? Oni meni šalju poruke, poslali su mi Vladu Adamovića, advokata Muamera Budnje, da razgovara sa mnom kada sam rekao da Dalida kaže ime, a ja ću prezime. Tražio je od mene da nešto demantujem, a ja nisam ništa rekao, njih je Burzić prozvala zbog brisanja snimka. Poslali su mi čovjeka koji je za mene nemoralan… Poznato je zašto Vlado Adamović više nije sudija. Nisam ja njih prozivao, ali ću ih kad-tad pitati zašto su obrisali taj snimak.

INTERVIEW.BA: Sličnost između vašeg sina i Davida Dragičevića je u tome da sistem ne radi i da vi vjerujete da policija i tužilaštvo zataškavaju istinu. U vašem slučaju je pretučen novinar Latić, a u Banjaluci kažu da je novinar i bloger Slobodan Vasković opasan…

MEMIĆ: Ja bih samo ministra Lukača pitao otkud povrede na Davidu? Hajde da se i utopio, ali otkud povrede, ko ih je napravio? Dijete je pretučeno, mučeno…

INTERVIEW.BA: A u slučaju vašeg sina?

MEMIĆ: Dženan je imao samo jednu povredu na glavi, a da ga je kombi udario, sa svim oštećenjima koja su oni pobrojali na tom kombiju, moralo bi biti lomova, modrica i drugih povreda. Svog sina sam vidio prije nego je umro i AIija Čelo, neurohirurg koji je pokušao da ga spasi, koji se borio za njegov život kada su ga doveli u bolnicu, mi je rekao da nije bila saobraćajna nesreća.

Poznajem Dženanovog ubicu

INTERVIEW.BA: Kada danas razmišljate o svom sinu, na koji način mislite o njemu?

MEMIĆ: To je teško, teško je, nema sekunde ili momenta da on nije u mojoj glavi, i sada je u mojim mislima: gdje bi bio, kako bi se smijao…. Da sada vidi ovo što ja radim on bi se samo smijao, volio me vidjeti ljutog i samo bi se smijao.

INTERVIEW.BA: Čime bi se bavio?

MEMIĆ: Imao bi 23 godine i radio bi ovo čime se ja sad bavim –prodaja trave u busenima. On je pokrenuo posao, nabavio mašine… Ko zna šta bi se izdešavalo, bio je pun života i optimizma.

INTERVIEW.BA: A kada razmišljate o čovjeku za kog vjerujete da ga je ubio?

MEMIĆ: U ovom svemu nemam još puno toga da mislim o njemu, samo mogu obećati da me neće prevariti, da ću ja doći da ubice i da nikoga neću poštediti.

INTERVIEW.BA: Poznajete li tog čovjeka?

MEMIĆ: Mislim da smo se sretali, i prije, a mislim i sada. Prvi put kada sam ga sreo nisam znao, ali sada, kada premotam film, znam da ćemo se sresti opet nekada i moramo se pogledati u oči.

INTERVIEW.BA: Šta vam je najčudnije u ovom utvrđivanju istine?

MEMIĆ: Ponašanje Tužilaštva jer pokušavaju sakriti nešto što je očito. Sve dokaza što ja sada imam su dokazi Tužilaštva i to ne mogu sakriti. Mi smo to dobili od Ustavnog suda. Sada sam ja glavni tužilac, a Dalida Burzić se boji svojih dokaza. Oni su prvo vodili predmet kao saobraćajna nesreća, pa u martu preinačili predmet u ubistvo, pa u junu opet u nesreću i sada ona kaže da su lutali. Nije ona lutala u istrazi, ona je zalutala u životu. Ona je nesposoban pravnik i ne zaslužuje da radi to što radi jer ima nalogodavca i šefa. Ne može biti da ne zna, neko je njoj morao dati instrukcije. Na početku je mislila da je glavna, da ću se ja uplašiti i da ću stati, ali neću nikada stati. Odgovornima smatram Dalidu Burzić kao glavnu tužiteljicu, Ćato Merisa kao postupajućeg tužioca  koji se pokazao kao nesposobnjaković i tatin sin, ali i Seada Kreštalicu, Ivanu Petković, Aidu Topalović, Šejlu Heljić, Mladena Furtulu, Aminu Ruždić. Sve su to tužioci koji su promijenjeni na ovom slučaju. Kada su vidjeli da su sve uprskali, Burzić je mijenjala tužioce, ubacivala ih što više da bi podijelila odgovornost. Njima je sada Tužilaštvo kao platforma za obuku. Ćato je bio u početku postupajući tužilac, lagao je sudiji – 20. decembra 2017. govori da ne zna kakve dokaze mi tražimo, da nema skrivenih dokaza i nema snimke uviđaja, a kada je Sud naredio da se daju dokazi – o ih dostavlja. Policajac Škrijelj Sefedin 18. januara kaže da ima snimak uviđaja, da je on snimao, da je snimak pohranjen u MUP-u. Odmah poslije toga je došlo do promjene tužioca. Poslije svakog svjedočenja se pojave novi dokazi. Sada kao ima i osam dokaza koji su povjerljivi, to su PIR-ovi ili dokazi nastali na osnovu povjerljive istražne radnje, a ko je vidio u saobraćajnoj nesreći povjerljiva dokumenta.  Pretpostavljam da je tu Alisina izjava.

INTERVIEW.BA: O čemu razgovarate kući kada završi dan, kada se okupite?

MEMIĆ: Većinom šutimo, žena i ja smo sami i satima ne progovorimo ni jednu, ona u svojim mislima, ja u svojim. Arijana (Dženanova sestra – op.aut.) isto. Nekad se nasmijemo, kada se skupi veliko društvo i kada pričamo o Dženanu, a pričamo kao da je s nama i baš je naš efendija rekao da razgovaramo kao da sjedi s nama. Niko ne izgovara riječ rahmetli, nego pričamo šta je uradio, kakav je bio.

INTERVIEW.BA: Šta su vaši naredni koraci?

MEMIĆ: Čekam presudu, ubijeđen sam da moraju osloboditi ove ljude. U utorak  izlazimo na ulicu da bi smo poslali poruku da je krajnje vrijeme da ovo narod shvati ozbiljno. Ne mogu ja vratiti Dženana, ali sada radim zbog druge djece. Sebi ne mogu pomoći i Dženana ne mogu vratiti, ali ovo se može desiti još nekome. Razgovarao sam s čovjekom kom je kćerka ubijena na Ilidži prije više godina i on mi je rekao svaka mi čast, on zna ko je ubio njegovo dijete, ali nije smio ići protiv sistema. E ja bih tada ubio sebe, ali to bi mi bilo zadnje u životu, ja se povući ne znam. Osim toga, ako se ovaj slučaj ne riješi – pada država BiH, pada pravosuđe. Stanci su uključeni u sve ovo, prate, ali za sada šute. Mi smo bili i kod visokog predstavnika Valentina Incka i on je rekao da je pravosuđe jedino na čemu stoji država i ako ovo padne – nema više BiH, a oni bi prodali svoju državu za svoju stolicu.

INTERVIEW.BA: Imate li poruku za Dragičevića?

MEMIĆ: Samo da ne posustane, da se bori, da bude oprezan u izjavama jer bi oni voljeli da on istrči. On je tek na početku, ja sam daleko odmakao, kod mene je sve jasno, kroz suđenje smo dokazali da je sve namješteno, a Davor je na početku i samo neka izdrži.

 

 

Idi naVrh

Don't Miss