dalida
dalida

EKSKLUZIVNO Glasna šutnja Dalide Burzić: “Sve sam obavljala transparentno”

28.09.2021.

Više od tri godine nekadašnja glavna tužiteljica u Kantonu Sarajevo Dalida Burzić nije komunicirala s medijima. Za Interview.ba kratko prekida tišinu i kaže, za sve što je optužuju,  od slučaja Memić do predmeta Zadruga – neka odgovore nadležne institucije

Piše: Senka KURT

 

Kao glavna kantonalna tužiteljica posao sam obavljala vrlo transparentno i kao osoba koja po funkciji predstavlja Tužilaštvo, redovito komunicirala sa medijima, smatrajući to svojom obavezom i dužnošću prema javnosti.

Dio je ovo odgovora sutkinje Suda BiH, nekadašnje glavne tužiteljice kantonalnog Tužiteljstva Sarajevo Dalide Burzić na upit Interview.ba  da prekine šutnju i nakon svih kritika, optužbi, navoda o njenoj umiješanosti u najveće, najteže, najvažnije afere u BiH, od istrage u slučaju smrti Dženana Memića, slučaja “Zadruga”, optužbi za mobing, navoda da radi u službi politike… konačno odgovori.

Slobodno sam prihvatila ograničenja

Na pitanje smatra li da kao nekadašnja glavna kantonalna tužiteljica ima i dužnost i obavezu prema javnosti objasniti svoje viđenje i odgovoriti na kritike i optužbe, Burzić nam je odgovorila:

Zbog jednog takvog medijskog istupa i odgovora koje sam dala na konferenciji za štampu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, Ured disciplinskog tužioca je protiv mene podigao tužbu, a disciplinski postupak je pravosnažno okončan odbijanjem takve tužbe. Tom prilikom je utvrđeno da javnim istupom kao glavna tužiteljica nisam komentarisala predmet koji je tada bio u toku, već govorila o problemima čije rješavanje je bilo od opšteg interesa za funkcionisanje organa gonjenja i društva u cjelini. Do pravosnažnog okončanja ovog postupka kao glavna tužiteljica nisam više istupala u javnosti ni na bilo koji način.

Navodi dalje da je nakon okončanja ovog disciplinskog postupka, stupila na dužnost sudije Suda BiH, te više nije u poziciji da predstavlja Kantonalno tužiteljstvo Sarajevo, dužna je, ističe, da se suzdrži od davanje bilo kakvih izjava i komentara koje se odnose na mene.

Naime, ukoliko bih prihvatila da reagujem i dam svoje viđenje na “optužbe”, te odgovorim na kritike koje pominjete u svom upitu, zasigurno bih prekršila sudački kodeks koji mi kao sudiji, između ostalog, nalaže da se ponašam dostojanstveno i ne upuštam u bilo kakve polemike koje se odnose na mene lično, a kao sudija sam slobodno i voljno prihvatila sva ta ograničenja koja mi nameće funkcija koju obavljam. Nadam se da Vam je jasna razlika u istupu rukovodioca institucije tužilaštva i sudije….. Svaki moj javni istup u kojem bih reagovala na sve komentare, optužbe i natpise protiv mene, značilo bi moju reakciju kao pojedinca, a što je nespojivo sa dužnosti koju obavljam. U skladu sa mojim principima, očekujem da će nadležne institucije dati odgovore na sve ovo što pominjete… – navela je Burzić.

Nije odgovorila na naš upit za intervju.

Glasna šutnja nekadašnje glavne tužiteljice traje još od februara 2019., kad je imenovana za sutkinju Suda BiH.  Javnost je još uzdrmana i šokirana snimcima razovora direktora OSA BiH Osmana Mehmedagića i donedavne glavne državne tužiteljice Gordane Tadić. Ukratko, Mehmedagić je 2019. došao u ured glavne državne tužiteljice u pokušaju da utječe na tok i način istrage koju je ovo tužiteljstvo vodilo zbog njegove lažne diplome.

No, to u cijeloj priči nije najgore, već ono što je Mehmedagić nudio tužiteljici Tadić i njenoj zamjenici Ozrenki Nešković u zamjenu za zaustavljanje istrage o njegovoj stručnoj spremi – snimke tajno i nelegalno praćenih zvaničnika, novinara, političkih protivnika, čini se čak i običnih građana.

Šta Osmica zna o “Zadruzi”?

Prvi čovjek obavještajne službe kazao je čak i nekadašnjoj glavnoj tužiteljici kako je (tadašnja) glavna sarajevska tužiteljica Dalida Burzić reketirala osobe protiv kojih je radila istragu u predmetu “Zadruga”, te još tvrdi da će dvadesetak tužitelja progovoriti u procesu disciplinskog postupke protiv Burzić.

Tadić i Nešković ne žele (sudeći prema snimku) čuti šta im Mehmedagić ima reći, pa kad govori o reketiranju, koje prema njegovim riječima, vrši Burzić, u glas viču: Nemoj nam to pričati!

No, o tome se malo ili nikako govorilo. Snimak Mehmedagić – Tadić ovdašnja je mahala razvlačila u mnogo mekšem kontekstu.

Ko se još sjeća slučaja ”Zadruga”? Kratki pregled glasi ovako – u januaru 2018. godine, dok je Dalida Burzić bila na čelu kantonalnog tužiteljstva, saopćeno je da se radi u jednoj od najvećih i najopsežnijih istraga organiziranog kriminala, a vezanog za pranje novca i utaju poreza.

Dok je još vladao elan i polet da se konačno krenulo s obračunavanjem s organiziranim kriminalom u jednoj od najvećih poslijeratnih istraga u Sarajevu i šire, obuhvaćeno je više od 400, a optuženo više od 30 osoba. Nota bene, dvije, tri godine kasnije samo dvije tri osobe prihvatile su sporazum o priznanju krivnje.

U kuloarima (pravosudnim, ali i novinarskim) se šaputalo da su i prije samih hapšenja u ovom predmetu tužitelji bili pod pritiskom da odustanu od aktivnosti ili izmijene pravnu kvalifikaciju krivičnih djela. Bez obzira što je “Zadruga” ostala u amanet nasljednici Dalide Burzić,Sabini Sarajliji, iz kantonalnog Tužiteljstva nezvanično je naglašavano da je odgovornost za kočenje istrage uglavnom na Dalidi Burzić.

Kako je Tegeltija pročitao pismo tužitelja

Mediji su bez imalo problema objavljivali da je upravo Dalida Burzić odgovorna što su iz optužnice u ovom predmetu, kako je navođeno, misteriozno nestajali akteri slučaja. Oni najmoćniji i ključni. I to uglavnom utjecajni u Stranci demokratske akcije ili bliski njoj.

Mediji su se raspisali o pismu koje je Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) uputilo 11 tužitelja, koji su tvrdili da je Burzić od njih tražila da mijenjaju pravne kvalifikacije određenih krivičnih djela, da ne hapse visoke zvaničnike u predmetu Zadruga, te da je imala susrete s odvjetnicima osumnjičenih bez prisustva postupajućih tužitelja. Naveli su dalje da je svim tužiteljima iz predmeta “Zadruga” prijetila uništavanjem karijere i smanjila ocjene.

S obzirom na ozbiljnost navoda iz naših prigovora, te uzimajući u obzir da imamo saznanja da je glavna kantonalna tužiteljica u toku postupka ocjenjivanja izjavila da je u VSTV-u već završila da se naši prigovori odbiju kao neosnovani, cijenimo neophodno potrebnim da se i Vi lično upoznate sa sadržajem naših prigovora o kojima ćete odlučivati“, napisali su svim članovima VSTV-a sarajevski kantonalni tužioci Aida BajrektarevićAida TopalovićAmina RuždićAmra MehmedićLejla Kurtanović,Nevena Aličehajić, Safet Hrapo, Samir Selimović, Sanin Bogunić, Senad Osmić i Šeila Heljić.

Za sve je, tvrdili su poslije, znao tadašnji predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, koji je na ovo pismo reagirao tako što je Burzić unaprijedio za sutkinju državnoga Suda.

Od prvog dana – samo Dalida

Drugi slučaj o kojem već pet godina bruji Bosna i Hercegovina, ali i region, a u kojem se neprekidno pominje Dalida Burzić jeste tragična smrt Dženana Memića u ilidžanskoj Velikoj Aleji.

Porodica Memić od prvog se dana bori da dokaže da je Dženan ubijen, a u Tužiteljstvu  KS (poneki) se još drže teorije da je riječ o saobraćajnoj nesreći. Uz porodicu je i odvjetnik Ifet Feraget koji je početkom ove godine najavio da se klupko obmana, propusta, manipulacija, mijenjanih iskaza, namjerno skrivenih dokaza počelo odmotavati.

Arijana i Muriz Memić: Godine uporne borbe

Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016. godine zbog teških povreda glave, koje je dobio sedam dana ranije dok je šetao sa tadašnjom djevojkom Alisom Mutap. Najprije je rečeno – riječ je o saobraćajnoj nesreći, pa ubistvu, pa se Tužiteljstvo KS ponovo vratilo na teoriju o saobraćajnoj nesreći.

U martu 2016. Dalila Burzić naredila je provođenje istrage protiv nepoznate osobe zbog ubistva Dženana Memića. Tri mjeseca nakon Dženanove smrti Tužiteljstvo naređuje da se uhapše Ljubo i Bekrija Seferović i imenuju kao glavni krivci za saobraćajnu nesreću.

“Zalutao u kvalifikaciju ubistva”

Godinu kasnije tadašnja glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić na konferenciji za novinare prezentirala je izvještaj o radu za prethodnu godinu i slučaj Memić navela kao “zalutao u kvalifikaciju ubistva”.

Dalida Burzić je 24. februara 2017. održala konferenciju za medije na kojoj je prezentirala izvještaj o radu za prethodnu godinu i tom prilikom je spomenula slučaj “Memić” navodeći da su “zalutali u kvalifikaciju ubistva”.

Sve vrijeme porodica Memić tvrdila je da Seferovići nisu krivi, da je Dženan podlegao nakon što je udaren šipkom u glavu, a otac Muriz Memić tvrdi i da mu je Dalida Burzić na jednom sastanku kazala da je Alisa Mutap “išla hodžama, preživjela trauma, ja nju ne dam”.

Isto je potvrdio i odvjetnik Feraget, koji je bio na tom sastanku.

U ljeto 2018. Tužiteljstvo BiH je formiralo predmet Memić, po prijavi koju je Muriz Memić podnio protiv 45 osoba, među kojima su tužitelji, policajci, doktori… Na vrhu liste je ime Dalida Burzić.

Neka Dalida kaže ime, ja ću prezime – ponavljao je gotovo na svakom protestu koji su organizirani od aprila 2016. Dženanov otac Muriz.

Nakon što je u julu ove godine podignuta optužnica protiv Zijada i Alise Mutap, te policajaca Hasana Dupovca, Josipa Barišića i Muamera Ožegovića, koji su u februaru uhapšeni po nalogu Tužilaštva BiH, Muriz Memić je nakratko odahnuo.

Nikad neću stati

Od početka govorim da nikad neću stati i ovo budi nadu. Sada je svim građanima jasno da ovdje ipak počinje funkcionisati pravosuđe. Vjerujem u rad državnog Tužilaštva i Suda BiH. Nakon farse sa Kantonalnim i Federalnim tužilaštvom očekujem da se u ovom mjesecu okonča i agonija na Vrhovnom sudu FBiH oko saobraćajne nesreće. Kroz ovo sve vidjećemo da je Alisa glumila amneziju. Dalida Burzić mora biti procesuirana. Ja nikada neću stati dok ona ne bude procesuirana – istakao je Memić.

I odvjetnik Feraget javnosti je postavljao isto pitanje – kako to da deset tužitelja u Tužiteljstvu KS nisu vidjeli ono što vidi Tužiteljstvo BiH.

Feraget je na početku ove godine potvrdio da je podnio krivičnu prijavu protiv 45 osoba, a na prvom mjestu opet je Burzić.

Ja sam podnio krivičnu prijavu protiv više od 45 ljudi, na prvom mjestu je Dalida Burzić, ali potrebno je da pitate Tužilaštvo da li je ona obuhvaćena istragom. Svi tužioci koji su radili na predmetu moraju biti procesuirani. Ovo je sada treći sud koji se bavi slučajem. Neko je zbog par ljudi doveo u pitanje integritet cijelog sistema i potrošio milione – naveo je on i dodao da svi tužitelji koji su radili na ovom predmetu moraju biti procesuirani.

Prije par mjeseci Feraget je ponovio kako će Burzić biti procesuirana, kako ima ogromnu količinu dokaza vezano za nju, jer istragu vodi, njome rukovodi, nadzor nad istragom vrši tužitelj.

Ako policajci ne izuzumu neku krvavu majicu ili gaće koje pripadaju žrtvi, onda je to problem s kojim se suočava tužilac i na vrijeme reaguje. A to se nije desilo ni u predmetu Memić ni u predmetu Dragičević. Ili, ako nema telefona koji je pripadao Davidu, onda je jasno čija je to odgovornost. Ili, ako istraga nije pokrenuta na vrijeme – a nije, jasno je da je to odgovornost tužioca Lepira i tužiteljice Dalide Burzić. Jer u tužilaštvima nema demokratije, njih se pita. Oni sve odobravaju, bez njih se ne može poduzeti ni jedna radnja, pogotovo podići optužnica niti donijeti naredba o sprovođenju istrage. Tako da, u svakom slučaju, Dalida Burzić mora biti procesuirana. Vidjećemo da li ćemo od nje saznati ime nalogodavca, jer znate, ovo nisu svakidašnje situacije. Ova dva slučaja se nikad nisu desila u istoriji BiH, ni u istoriji bivše države. U svakom normalnijem sistemu davno bi došlo do hapšenja tužilaca. Jer to su ipak ljudi koji bi trebali biti na strani zakona. Mi imamo u njih povjerenje, a oni vrše negativnu selekciju dokaza, tako da od jednog ubistva prave saobraćajku, a od drugog zadesno utapanje. To su ljudi koji su okrenuli sistem naopako. Oni to ne bi uradili zbog sebe. Dakle, iznad svega toga stoje veliki interesi  – kazao je Feraget.

Izvršna direktorica  Transparency International BiH Ivana Korajlić za Intereview.ba ističe da ova organizacija godinama upozorava,  prije svega na neadekvatne procedure imenovanja stručnih ljudi u pravosuđu …

U pravosuđu se ne osigurava da se izaberu ljudi koji će biti najkvalifikovaniji, sa adekvatnim iskustvom, s moralnim načelima, koje bi trebalo da podrazumijeva rukovođenje pravosudnom institucijom ili obavljanje funkcije u pravosuđu. Na kraju, to je dovelo do toga da druge stvari utiču na to ko će biti imenovan na ključne pozicije. Da je to s jedne strane stvar političkog dogovora, s druge strane kronizma i klijentelizma u samom pravosuđu gdje imate tačno određene interesne grupacije, koje guraju svoje ljude. Na kraju je sve počelo da funkcioniše na nekoj vrsti trgovine uticajem unutar kompletnog pravosuđa – od toga ko će biti imenovan do toga koji će se predmeti procesuirati, a koji neće – kaže Korajlić.

Ne smatraju da trebaju ikome odgovarati

Ona upozorava na postuni izostanak odgovornosti, bilo da je riječ o članovima VSTV-a, ostalih nositelja pravosudnih funkcija.

To je kulminiralo time da smo dobili VSTV koji ne odgovara, niti smatra da treba odgovarati ikome, a onda i potpuno selektivan pristup odgovornosti nosiocima pravosudnih funkcija. S druge strane ni disciplinske procedure ne osiguravaju, jer je zakon tako postavljen, adekvatne sankcije, niti se one provode čak ni prema onima koji su se u više navrata našli u prekršajima, za koje je utvrđena u više navrata odgovornost. Oni dobiju nekakve javne opomene, odbijanje od plate… Taj institute razrješenja s funkcije jako rijetko se provodi. Tim na kraju imate činjenicu da na čelu jedne pravosudne institucije godinama može biti neko ko je najozbilnije narušavao ugled institucije, funkcije, direktno se ili lično svetio putem prijetnji ili postupaka…To imamo u slučaju smijenjene tužiteljice Tadić – napominje Korajlić.

Korajlić: Godinama upozoravamo

No, da se vratimo na početak priče. Prema nekim navodima, posebno onih bliskih Tužiteljstvu BiH Dalidi Burzić samo je malo falilo da postane glavna tužiteljica. No, nikad se ne zna.

Bez obzira kako će i kada završiti slučaj Memić. Bez obzira na kojoj će funkciji tada biti današnja sutkinja. Bez obzira što sve kritike i optužbe na njen račun u ovom slučaju nisu (još) dokazane, pa i na činjenicu da su nekadašnja i današnja dužnost nespojive, Dalida Burzić jednom će morati javnosti objasniti šta se zapravo dešavalo. Naročito u slučaju Memić.

Ona ističe da će nadležne institucije dati odgovore na sve što smo pitali. To očekuje i javnost.

 

Idi naVrh

Don't Miss