2a9ceb674dd25489978c3ffc90b75279
2a9ceb674dd25489978c3ffc90b75279

POVRATAK OTPISANE Dženana Alađuz: Crveni telefon na tribini u Kalesiji

20.04.2018.

I dok se u svijetu dešavaju tektonske promjene poput: “Čelnici dviju Koreja uspostavili povijesnu vezu otvaranjem crvenog telefona”, kod nas, samo u posljednjih 7 dana :

 

Piše: Dženana Alađuz za Interview.ba

·        zakazuju se hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, ponavljam HITNE, u državi u kojoj ne možeš sastaviti tri zastupnika za jednu normalnu standardnu sjednicu povodom „Ratnohuškačkih izjava člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi s proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji Federacije BiH“

·        otkazuju se hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja je zakazana sa samo jednom tačkom dnevnog reda „Ratnohuškačke izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi s proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji Federacije BiH.

·        “Jedna trećina poslanika traži posebnu sjednicu o stanju bezbjednosti u RS” dok je neko drugo tijelo utvrdilo “nedostatak dijelova opreme s naoružanja Granične policije BiH.”

·        Od toga mi je samo gora tribina u Kalesiji. Očito u Kalesiji nemaju aktuelnijih životnih problema za rješiti nego organizirati tribinu “Odgovor SDA na aktuelnu političku situaciju.” Stranka od 20 najtežih godina koliko je s nama za vrijeme kojih nismo dobili niti jedan odgovor eto garant će na tribini ponuditi validan odgovor na aktuelnu političku situaciju. Trebamo se izgleda svi preseliti u Kalesiju tamo sus vi životni problemi očito rješeni.

 

Ima još. I dok u svijetu Kim Kardashian mijenja boju kose, Francuska se obračunava sa korupcijom u najvišim predsjedničkim vrhovima, a rumunska tužiteljica hapsi sve one koji kradu, za to vrijeme u jednoj zemlji na brdovitom Balkanu…

 

·         FUP odbija saradnju s Tužilaštvom BiH. Hej, policija odbija saradnju sa tužilaštvom i sve je cool i sve je ok idemo dalje, sve do otvorenih prijetnji ratom na koje izgleda se samo strane diplomate štrecaju jer dolaze iz zemalja gdje riječ ima težinu i gdje se rat baš ne poteže na dobrojutro prije vremenske prognoze. Mislite da se neko od naših 18976523056 političara nasekirao kad je pročitao upozorenje tih istih diplomata kako je teško bilo uspostaviti mir i da je “aludiranje na rat neprihvatljivo.” To što se dobri ljudi stide dok upozoravaju na ratnohuškačku retoriku 23 godine nakon rata nimalo ne dotiče naših 18976523056 političara jer su  

·         oktobarski Opšti izbori već prodani “Ako je neko jednom pokrao izbore, zašto ne bi i drugi put?” kaže lik koji naravno očekuje poštenu pobjedu na tim istim izborima.

·         Ne misle svi na budućnost. Na svačiju žalost, Patriotska liga nikako da pređe iz Meke u Medinu, pardon iz devedesetih u 21 vijek. Njihove izjave imaju utemeljenost poput onih da je Zemlja ravna. Kako drugačije misliti o njima kad, umjesto da pomognu svojim suborcima dok traže svoja i njihova prava, oni nude pomoć Sinu naroda koji živi u kućici na Poljinama od, navodno ,samo mjesečnih primanja u iznosu od skromnih 5500 KM. “PATRIOTSKA LIGA STALA UZ IZETBEGOVIĆA: “Podržavamo razvoj namjenske industrije i jačanje ODBRAMBENE moći države”! Da, baš uz Sina treba javno stati, jer eto nema kod drugi I za koga drugoga..

·         Nije ni to sve, nije ni to dovoljno za nas i ovaj tor. Hej, u 2018, neki naš novinar sram da ga bude što piše i objavljuje “Za Islamski kalifat u Siriji je poginuo 81 državljanin BiH, toliki je broj “Vikićevih specijalaca” položio život za BiH!” Ne mogu vam opisati koliko prezirem islamski kalifat u Siriji i svako drugo pranje mozga koje rezultira nečijom smrću. Ne mogu vam također opisati koliko sam se puta dok sam čučala u sarajevskom podrumu molila za svakog vojnika i specijalca koji nas je branio. Ali otvoreno prezirem i preziraću svakog ko se drzne da vaga i vrednuje živote.

I eto šta bude kad 7 dana čitam vijesti. Pobudalim! Otrujem se. Nasekiram. Spavam jednom rukom grleći djecu drugom stiskajući pasoše. Je l to normalno u 21 vijeku? Dok američke astronautkinje vjeruju u postojanje vanzemaljaca, ja ne mogu da povjerujem u postojanje jednog normalnog, životnog, dobrog Vođu od milion koliko ih je u ovoj zemlji.

Je l to to? Je l to sve što treba da očekujem od ostanka ovdje?

Mislim da mi je puno bolje da mislim I pišem o jednoj drugoj temi. Seksu. Tu bar biram ko će da me jebe.

 

 

 

 

 

Idi naVrh

Don't Miss