19fcdc4270102c23208fae71d96c386a
19fcdc4270102c23208fae71d96c386a

Almir Terzić: Mijenjati retoriku ili političare, treće opcije nema

10.04.2018.

Međunarodni sajam privrede u Mostaru danas je otvorio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a već danima u BiH vlada negativna atmosfera zbog postupaka koje čine isključivo bh. političari. Svečanoj večeri, koju je organizovao Dragan Čović, prisustvovao je veliki broj zvanica, ali ne i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji nije pozvan. Čović je pojasnio kako nije htio na večeri da ima krnje Predsjedništvo BiH, obzirom da je Mladen Ivanić izvan države. Međutim, Izetbegović danas nije prisustvovao otvaranju Sajma, kao ni Zvizdić, ali je ipak bilo bošnjačkih predstavnika koji su otišli u Mostar. Politički analitičar Almir Terzić rekao je za Interview.ba da ono što se dešava i što je aktuelno na političkoj sceni treba ostaviti za institucije BiH i ne blamirati se pred gostima.

SAJAM PRIVREDE ILI POLITIČKI RING? Ljutnja zbog političkih dešavanja ne smije, niti treba biti odraz naših nesuglasica na svim drugim poljima, a evo očito da ih je bilo ovih dana i oko Mostara. Ne znam zašto Izetbegović danas nije bio u Mostaru, mislim da su bošnjački predstavnici u institucijama vlasti u BiH na svim razinama danas trebali biti na 21. međunarodnom sajmu privrede, koji ne pripada ni Čoviću, niti HDZ-u, već je to manifestacija kojom se promovira Mostar, Hercegovina, pa i BiH. 

INTERVIEW.BA: Postaju li Bosna i Hercegovina i Srbija bolje komšije kako je to danas rekao srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić?

TERZIĆ: Srbija i BiH će imati dobre odnose onoga trenutka kada Beograd jasno poruči Banjaluci da više mora sarađivati sa Sarajevom, kako bi se riješili ključi problemi u odnosima ova dva grada. Manifestacija dobrih odnosa BiH i Srbije ovog trenutka se najbolje može evidentirati kroz to da ne postoji dogovor, odnosno sporazum o granicama ovih dviju država, ne postoji nijedan egzaktan pokazatelj kada će se i kako riješiti pitanje povrata bosanskohercegovačke imovine koja se nalazi u Srbiji. Ovo su najbolji pokazatelji da političari nedovoljno rade na jačanju odnosa. To što su trgovinski odnosi BiH i Srbije u uzlaznoj putanji, pokazatelj je da ekonomija, pa hajmo reći i građani dviju zemalja, idu ispred političara, a to je ogroman šamar za zvaničnu politiku, posebno Srbije, ali i BiH. Mi imamo sa Srbijom, uz Hrvatsku, najviše otvorenih pitanja. Srbija nije pokazala dovoljno napora da pomogne BiH na jačanju unutrašnjeg dijaloga između tri konstitutivna naroda. Neprimjereno je da i u ovom trenutku Srbija prelazi preko toga, govoreći o toj dobroj saradnji, a nemamo jasno izraženu konstitutivnost Bošnjaka i Srba u Republici Srpskoj. Srbija bi mogla sasvim sigurno utjecati da se to stanje promijeni kroz zvaničnu politiku. Mislim da se političari BiH i Srbije hvale nečim za šta nisu zaslužni, niti mogu utjecati na to da ekonomija bude u uzlaznoj putanji. Oni mogu više narušiti te odnose nego što ih mogu unaprijediti. Njima je dominanta politika svađa i održavanja određenih tenzija.

INTERVIEW.BA: Ponovo su neki veliki događaj u BiH, kao što je mostarski sajam, zasjenili domaći političari. Član Predsjedništva BiH Dragan Čović nije pozvao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na sinoćnju svečanu večeru, dok Izetbegović danas nije otišao na otvaranje 21. međunarodnog sajma privrede u Mostaru. Kako to komentarišete?

TERZIĆ: Mislim da član Predsjedništva BiH, Dragan Čović, u posljednje vrijeme svoju ljutnju nerješavanjem provedbe presude Ustavnog suda BiH, koja se odnosi na odredbe Izbornog zakona BiH, manifestira na jedan neprimjeren i nedopustiv način u ophođenju na političkoj sceni u BiH. Sasvim sigurno je da je trebao i da nije bilo nikakvog opravdanog razloga da ovaj sajam u Mostaru ne bude mjesto na kojem će se okupiti svi predstavnici BiH, jer je to najbolji način da promoviramo BiH. Ono što se dešava i što je aktualno na političkoj sceni treba ostaviti za institucije BiH i ne blamirati se pred gostima, a treba jasno reći da mi ovih dana u BiH imamo premijera Bugarske, države koja je predsjedavajuća EU, također predsjednika Crne Gore i premijera Hrvatske, tako da mislim da smo trebali pokazati da smo domaćini i da želimo tu regionalnu suradnju, naravno uz predstavnika Srbije kojeg smo već spomenuli. Jedan loš potez člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Ljutnja zbog političkih dešavanja ne smije, niti treba biti odraz naših nesuglasica na svim drugim poljima, a evo očito da ih je bilo ovih dana i oko Mostara. Ne znam zašto Izetbegović danas nije bio u Mostaru. Mislim da su bošnjački predstavnici u institucijama vlasti u BiH na svim nivoima danas trebali biti na 21. međunarodnom sajmu privrede, koji ne pripada ni Čoviću, niti HDZ-u, već je to manifestacija kojom se promovira Mostar, Hercegovina, pa i BiH. Da sam bio u ulozi bošnjačkih predstavnika BiH, bilo da sam pozvan ili nisam, sasvim sigurno bih otišao i prisustvovao tom događaju, prvenstveno zato što su se tu pojavili vrlo značajni ljudi iz regije. Mislim da je to bila prilika da se premijeru Hrvatske jasno poruči kako je ostalo manje od mjesec dana za rješavanje nekih bitnih pitanja i da se pokuša iskoristi sastanak, naravno u bilateralnim razgovorima, u smislu, uvjetno rečeno, pritiska Hrvatske na predstavnike Hrvata u BiH. Bila bi to prilika da i oni malo popuste u veoma krutim i visokim zahtjevima koje imaju spram izbora način članova Predsjedništva BiH ali i izbora izaslanika u Dom naroda u Parlamentu FBiH kroz provedbu presude Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić.

INTERVIEW.BA: U Mostaru su se danas okupili mnogi privrednici i vjerojatno će se ostvariti neka suradnja. Šta mislite da li bi se BiH političari, da su se okupili, mogli sa kolegama iz Srbije i Hrvatske, dogovoriti oko nekih krucijalnih stvari, a kako bi poboljšali život građana BiH?

TERZIĆ: Mislim da nas dalje zatezanje, podjele, svađe niti vraćanje u prošlost, neće odvesti prema konačnom rješenju i neće dovesti do boljitka, ne samo u BiH nego i u regiji. Ako znamo da je neki ciljani datum prijema Srbije i Crne Gore u Evropsku uniju  2025. godina, sasvim je sigurno da ni Srbija, ni Crna Gora ne mogu biti sretne ako u toj zajednici neće biti njihove prve komšije BiH, Makedonija i Albanija.

Malo više fleksibilnosti, transparentnosti i iskrenosti kod svih, te premašivanje tih uskih, ličnih, grupnih i stranačkih interesa bi sasvim sigurno dovelo do boljitka za cijelu regiju.

EU daje jedan segment koji izgleda političari u regiji ne žele da vide, a to je da će ulaskom svih članica u EU, granice za koje se grčevito bore nestati i da će biti samo formalne, a da će takva regija, to jeste koncept EU biti jedinstveno tržište, biti zapravo jedinstveni pravni propisi i sve ono ostalo što podrazumijeva pravna stečevina EU. Dalje utvrđivanje granica i podjela u regiji je zaista suludo.

INTERVIEW.BA: Mislite li da će nakon sajma ostati neka politička saradnja ili pak novi problemi unutar naše zemlje?

TERZIĆ: Ne samo sajam u Mostaru, nego i konferencija BBI koja će biti održana krajem aprila u Sarajevu, trebaju biti prilika za sve, ne samo privrednike u Sarajevu i one koji su usko zainteresirani za auradnju u jačanju ekonomskih odnosa, nego za političare u cijelom regionu za rješavanje političkih pitanja koja konstantno opterećuju bolje odnose u regiji. Političari zaslijepljeni svojim uskim interesima ne vide i ne žele da vide svoje prilike, tako da, deklarativno poručuju EU da su spremni za suradnju, ali na terenu čine određene stvari koje nas vraćaju korak unazad. Nisu konkretni, niti kooperativni, kako bi se stanje u regiji promijenilo. Imamo dvije opcije, da političari promijene svoju retoriku, koja je često huškačka ili da promijenimo političare. Treće opcije nema! Zapadni Balkan će ostati crna rupa u Europi, a posebno BiH koja je u opasnosti od unutrašnjih podrivanja i destabilizacije.

Idi naVrh

Don't Miss